Prvi čovjek ZET-a pred Tomaševićem iznenadio izjavom: ‘Pozvali smo fit penzionere’

Marko Bogdanović. (Foto: Foto: Goran Mehkek / CROPIX Foto: Ronald Gorsic / CROPIX)

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i predsjednik Uprave društva Končar-Električna vozila Josip Ninić potpisali su danas Ugovor o isporuci novih 20 niskopodnih tramvaja za ZET.

Na potpisivanju je bio i predsjednik Uprave ZET-a Marko Bogdanović koji je zajedno s gradonačelnikom Tomaševićem odgovarao na pitanja novinara.

„Novi tramvaji imat će kapacitet za 115 putnika, platformu za ulaz invalidskih kolica te USB priključke na minimalno 10 mjesta u putničkom prostoru te će zadovoljiti sve druge međunarodne standarde”, objasnio je predsjednik Uprave ZET-a Marko Bogdanović.

Pozivaju ljude pred penziju da ostanu

Među pitanjima novinara za čelnika ZET-a bila je i tema nedostatka radnika osobito vozača.

“Nedostatak je evidentan. On postoji, komunicirali smo brojku od stotinjak ljudi koji fale negdje prije ljeta. Nešto je bolja situacija. Prošli je tjedan primljeno 13 novih ljudi. Broj se mijenja, ide na bolje, međutim, moram reći, još od prošle godine imamo otvoren natječaj i poziv za vozače. Poduzeli smo i neke interne mjere”, rekao je Bogdanović.


Prisiljeni su nagovarati i djelatnike koji imaju uvjete za mirovinu da ostanu raditi.

“Komunicirali smo u javnosti oko djelatnika koji idu u penziju, a dobrog su zdravstvenog stanja, sposobni za vožnju, praktički imaju otvoren poziv da ostanu. Jednako tako fit penzionere koji su nam dostupni smo pozvali da nam dođu odraditi četiri sata dnevno, pola radnog vremena. Poduzimamo sve što je trenutno u našoj moći da osiguramo dovoljan broj vozača”, dodao je predsjednik uprave ZET-a.

Tramvaj kod Ljubljanice (Foto: Lucija Ocko / CROPIX)

“Digli smo plaće vozačima”

Ukupan broj vozača je preko dvije tisuće, naglasio je Bodganović. Nadovezao se i gradonačelnik Tomašević.

“Problem nedostatka vozača postoji u svim većim gradovima u Hrvatskoj. Kada gospodin Bogdanović govori o nedostatku stotinjak vozača to je još donekle upravljivo. Doista se radi sve da se privuče nove vozače. Ono što isto tako treba podsjetiti je da smo digli plaće.

“Digli smo vozačima ne samo osnovicu nego i koeficijente kako bi ih zadržali jer ih često vabe tvrtke javnog prijevoza ili privatnog prijevoza iz drugih susjednih zemalja poput Austrije ili Slovenije. Što se tiče stranih radnika pokušaji drugih gradova u Hrvatskoj su bili neuspješni da zaposle strane radnike u javnom prijevozu tako da ZET radi sve što može”, poručio je Tomašević.


Komentari