Priča počinje: Poljak i Čehinja otplovili na luftiću, nije dobro prošlo

Kupanje. Ilustracija. (Foto: Mihael Barisic/CROPIX)

Turistička sezona je počela, a s njom i prve nevolje turista avanturističkog duga koji olako shvate vremenske prilike na moru. Naime, Poljaka i Čehinju bura je u utorak otpuhala na luftiću do južne strane otoka Pašmana.

Tamo ih je oko 14:40 primijetila osoba koja je pozvala pomoć, nakon čega je pokrenuta spasilačka akcija.

“Dvoje spašenih nisu ozlijeđeni i prevezeni su na polazišno odredište, na drugu stanu Pašmanskog kanala”, izvijestila je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka).

Obitelj uživa na plaži
(Foto: Ivo Ravlic / CROPIX)

Spasili ih neozlijeđene

Srećom pronašli su ih na vrijeme.

“Službenici Lučke kapetanije Zadar pronašli su brodolomce u 15:40 na stijenama rta Gnalić, s jugoistočne strane otoka Pašmana. Usprkos izrazito jakim udarima bure, pronađene osobe nedugo nakon pronalaska neozlijeđene su evakuirane s hridi na spasilačku brodicu”, piše u priopćenju.

Spašeni turisti  iskrcani su potom na mjesnu plažu u Pakoštane, čime je akcija uspješno okončana.


Mnogi ljeti ignoriraju ovih deset tegoba: Mogu biti prethodnica ozbiljne bolesti

Nije jedina akcija spašavanja

To nije bila jedina akcija spašavanja turista.

Postaja pomorske policije Rijeka dobila je u utorak oko 20 sati dojavu iz Nacionalnog pomorskog centra Zadar o havariji u akvatoriju otoka Raba, odnosno da je na moru između otoka Raba, Golog otoka i Prvića tijekom jakog vjetra nestalo pet mađarskih državljana u kajaku.

Nakon sat vremena zajedničke potrage djelatnici Lučke kapetanije uočili su četvoricu Mađara, dvojicu u moru, a dvojicu na obali Golog otoka, dok je peti otplivao pa su ga veliki valovi i morske struje odnijeli prema pučini. I on je sretno pronađen.


Komentari