Poražavajući rezultati na državnoj maturi: Nevjerojatno koji predmet ‘ubija u pojam’ maturante

Srednjoškolci, ilustracija (Foto: Damjan Tadic/CROPIX)

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) objavio je privremene rezultate državne mature za školsku godinu 2023./2024. Maturanti mogu vidjeti rezultate svojih ispita u sustavu Postani student, gdje mogu i priložiti žalbe na bodovanje ispita u roku od 48 sati.

Službeni rezultati mature ne uključuju poredak maturanata na listama željenih fakulteta, jer to nije u nadležnosti NCVVO-a. Ove godine 29.188 maturanata pisalo je ispit državne mature u Hrvatskoj, što je 271 maturant više u usporedbi s prošlom godinom. Ravnatelj Centra, Vinko Filipović, istaknuo je da je ovo prvi blagi porast od 2015. godine.

Ove godine nije bilo pogrešaka u zadacima, a 131 član Skupine izradio je ukupno 6505 zadataka. Ispite s prilagodbom pisalo je 1359 pristupnika, a ukupno 301 ispit preveden je na jezike nacionalnih manjina.

Klasična gimnazija u Križanićevoj ulici, foto: Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatski je palo čak 22,4 posto učenika

Od ukupno 27.045 učenika koji su ove godine pisali ispit iz hrvatskog jezika, njih 17,6 posto ili 4769 učenika ostvarilo je nula bodova na esejskom dijelu ispita. To predstavlja porast od gotovo deset posto u odnosu na prošlu godinu, kada su nula bodova na eseju dobila 1963 maturanta. Također, ove godine jedinicu na ispitu iz hrvatskog jezika dobilo je 22,4 posto učenika.

Ovo su najpopularnija imena za djecu u Hrvatskoj: Za mnoge imaju posebna značenja


U prosjeku su pristupnici odabrali ispite iz četiri predmeta. Ukupno 928 pristupnika državne mature iz gimnazija je palo maturu, a za maturante iz strukovnih škola ta je brojka puno veća, 7330, odnosno 48,5 posto.

Ukupno je poništeno 47 ispita zbog korištenja nedopuštenih pomagala i vulgarnog sadržaja.


Komentari