Pokušali odsjeći Zagreb od ostatka svijeta: Hvala tigru Josipu što “Orao” nije uspio

Zagreb panorama (Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX)

“Danas, 4. listopada, obilježavamo 33. godišnjicu obrane Sljemenskog odašiljača, danas poznatog kao OIV toranj Sljeme, jednog od ključnih simbola otpora tijekom Domovinskog rata. Tijekom napada Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva 1991. godine, toranj je pretrpio ozbiljnu štetu, no zahvaljujući hrabrosti hrvatskih branitelja, uključujući strijelca Josipa Živkovića, uspješno je obranjen”, priopćili su sa Sljeme 360.

Ovaj povijesni događaj podsjeća na važnost slobode i domoljublja, a toranj i danas stoji kao simbol hrabrosti i izdržljivosti. Ponosno se čuvaju eksponati iz tih trenutaka, poput sata koji je stao u trenutku napada i oštećenih dijelova infrastrukture.

Sljemenski odašiljač, danas poznat kao OIV toranj Sljeme, postao je jedno od ključnih mjesta obrane u Domovinskom ratu. Dva zrakoplova Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva bombardirala su toranj, uzrokujući veliku materijalnu štetu i prekid televizijskog prijenosa.

Usprkos žestokim napadima, hrabri hrvatski branitelji, među kojima je bio strijelac Josip Živković, uspjeli su obraniti toranj i pogoditi neprijateljski zrakoplov, sprječavajući daljnje napade.

Niz napada

Prvi napad na odašiljač/toranj na Sljemenu izvršen je kasno popodne 16. rujna 1991., u kojem je pogođena neposredna okolina tornja. Napad su izvršili zrakoplovi 117. lovačko-avijacijskog puka s baze Željava kod Bihaća. Na zrakoplov se tada pokušalo djelovati raketama S-2M s tornja na Mirogoju (krematorij), ali je zbog mogućeg pada letjelice na zagrebačka naselja strijelac Marijan Đuretić odustao od ispaljivanja rakete.

U petak 4. listopada 1991. poletjela su s Mahovljana dva zrakoplova koji su izveli još jedan napad na sljemenski odašiljač. Radiotelevizijski toranj pogođen je raketom „Maverick“ oko 16,10 sati iz zrakoplova „Orao“ (evidencijski broj 25172). Pogodak je prouzročio veliku materijalnu štetu i doveo do prekida televizijskog programa koji se morao prebaciti na druge prijenosne kanale.


Prema podacima iz hrvatskog tiska, u članku naslovljenom „Strijelom“ u bok, nakon prvog udara/eksplozije došlo je do ponovnog naleta tijekom kojeg je agresorski zrakoplov pri naglom zaokretu ulijevo pogođen u bočnu stranu. U tekstu se pogrešno navodi tip zrakoplova MIG-21 što ne treba čuditi jer je uoči napada nebom letio MIG-21 koji je izviđao ciljeve u Zagrebu i okolini, piše portal indentitet.hr

Dan koji izaziva jezu kod svih Zagrepčana: ‘Sjećam se i kad su ispalili svijetleći grozd’

Strateški komunikacijski objekt

Iz dosad neistraženog slučaja obrane radiotelevizijskog odašiljača na Medvednici razvidno je da su hrvatski branitelji usprkos skromnoj opremljenosti uspjeli ostvariti aktivnu protuzračnu obranu nad Zagrebom u jesen 1991. i pri tome zadati značajan udarac srpskom ratnom zrakoplovstvu koji je zasigurno utjecao na njegova tadašnja napadna djelovanja.

Toranj, kao strateški komunikacijski objekt, bio je od velike važnosti za cijelu Hrvatsku. Preživio je teške trenutke i danas, 33 godine kasnije, još uvijek ponosno čuva sjećanje na hrabre branitelje koji su riskirali svoje živote za njegovu obranu. Eksponati iz tog razdoblja, poput zidnog sata koji je stao u trenutku napada i oštećene dijelove infrastrukture, svjedoče o povijesnom značaju i simbolici tornja.

Sljemenski odašiljač nije samo tehnološki objekt – on je živi spomenik borbe za hrvatsku slobodu i samostalnost. Kroz protekle godine, toranj je ostao simbol hrabrosti i izdržljivosti, te i dalje stoji kao jedan od najvažnijih simbola Zagreba i Hrvatske.

Ovaj događaj, u kojem su hrabri hrvatski branitelji obranili toranj, podsjeća na spremnost i odlučnost naših heroja da brane svoju domovinu u najtežim trenucima. Ponosno čuvamo sjećanja na te hrabre trenutke, svjesni njihove povijesne važnosti.


Komentari