Ovo je napravljeno u Hrvatskoj: Pogledajte kako je Mate Rimac predstavio skupocjeni novi Bugatti

Mate Rimac. (Foto: Screenshot/YOUTUBE)

Poduzetnik i inovator iz Svete Nedelje Mate Rimac je večeras u francuskom Molsheimu predstavio novi sportski hiperautomobil Bugatti.

“Dame i gospodo, Tourbillon”, rekao je Rimac.

“Razvoj automobila Bugatti Tourbillon na svakom je koraku vođen Bugattijevom poviješću dugom 115 godina, kao i riječima samoga Ettorea Bugattija. Zajedno s dizajnerskim i inženjerskim timovima koji su željeli započeti novo i uzbudljivo poglavlje u priči o Bugatti sportskim hiperautomobilima, vodio sam se Ettoreovim mantrama koje kažu da ‘ako je nešto usporedivo, onda više nije Bugatti’ te da ‘ništa nije previše lijepo'”, rekao je Rimac.

Moćno vozilo

“Automobilske legende Type 57SC Atlantic, koji je poznat i kao najljepši automobil na svijetu, Type 35, najuspješniji trkaći automobil do sada, i Type 41 Royale, jedan od najambicioznijih luksuznih automobila svih vremena, poslužili su nam kao inspiracija. Istovremeno su dizajn, performanse i luksuz odredile temelje novog Tourbillona, automobila koji je elegantniji, uzbudljiviji i luksuzniji od bilo kojeg ranijeg automobila.

Drugim riječima, Tourbillon je jedinstven. I baš kao spomenute legende iz nekih prošlih vremena, Tourbillon nije napravljen samo za sadašnjost ili čak budućnost, već pour l’éternité – za vječnost”, istaknuo je Rimac na predstavljanju.


Tourbillon razvija ukupno 1800 konjskih snaga, od čega 1000 u motoru na unutarnje izgaranje, a 800 u elektromotorima. Novi je motor izrađen od izrazito lakih materijala i teži svega 252 kilograma.

Elektromotore napaja uljno hlađena baterija od 800 volti i snage od 25 kWh, koja je smještena u središnjem tunelu te iza sjedala. Na prednjoj električnoj osovini nalaze se dva elektromotora, dok se još jedan elektromotor nalazi na stražnjoj osovini.

Uskoro izlaze na zagrebačke ceste: Rimac u promet planira pustiti automobile koji voze sami

“Riječ je o prvom potpuno novom Bugattiju u zadnjih 20 godina. Prvi koji smo mi u novoj firmi Bugatti Rimac potpuno razvili, iako smo već radili modele poput Mistrala koji su već bili na bazi prethodnog modela s duplim W16 motorom. Ovo je prvi potpuno novi, razvijen je u Hrvatskoj od početka do kraja”, rekao je Rimac večeras prije predstavljanja.

 


Komentari