Otkrio tamnu stranu oglasa za posao iz snova na Jadranu: ‘Nagurani madraci na podu’

Konobar, ilustracija. (Foto: Pixabay)

Kao i svake godine zbog turističke sezone velika je potražnja za određenim zanimanjima. Tako su u Hrvatskoj trenutačno na tržištu rada najtraženiji prodavači, konobari, kuhari, skladištari i vozači.

Mnogi poslodavci na Jadranu u potrebi za kvalitetnim radnicima nude dobre uvjete rada i pozamašne plaće.

U potrazi za konobarima nude smještaj i 900 eura plaće uz slobodan vikend ili 1100 s jednim slobodnim pa čak do iznosa plaće od 1300 eura.

Diljem Hrvatske počela velika rasprodaja stanova: Najjeftiniji je 11 tisuća eura

Tamna strana oglasa

No nisu baš svi oglasi za posao takvi kakvim se čine, a niti uvjeti. Tako je jedan Hrvat koji je tražio posao u sezoni na Facebook stranici CRNA LISTA POSLODAVACA, DJELATNIKA I OSTALIH PREVARANATA opisao kako to bude kad poslodavac nudi jedno kad se dogovara posao, ali radnika dočeka malo drugačija situacija kad dođe raditi.


“Slatkorječiv i on i žena, a nakon tjedan dana više niste dobar radnik, namjeste vam bilo šta. Manjak novca, krađu, da se ne uklapate u kolektiv itd., a smještaj je u običnoj garaži nagurani madraci na podu za 4-5 osoba”, naveo je slučaj jednog poslodavca.

Nije se dobro proveo ni kod drugog, požalio se.

“Obeća svašta, a kad dođete od svega ništa, ni prijave ni hrane, a smještaj garaža. Bolje reći krletka bez prozora s dva kreveta na kat znači 4 osobe. Gamad.”

Analitičari Ekonomskog instituta Zagreb izračunali su da je indeks slobodnih radnih mjesta (OVI) u lipnju porastao za 0,4 posto na godišnjoj razini i to nakon petomjesečnog pada. To sugerira oporavak potražnje za radnicima, iako je ona u prvoj polovici ove godine manja za 1,6 posto u odnosu na zadnjih šest mjeseci prošle godine.


Komentari