Oglas za posao posvađao Zagrepčane: ‘Svi bi kruha bez motike, nikako se osvijestit’

Radnici, ilustracija (Foto: Pixabay)

U cijeloj Hrvatskoj pa i u Zagrebu nedostaje radnika raznih zanimanja i zaista je puno oglasa u kojima se traže radnici kako na specijaliziranim stranicama tako i putem društvenih mreža.

Očekivano, neki oglasi izazovu i razmjenu mišljenja o ponuđenim uvjetima i općenito uzročno posljedičnoj vezi plaća i uvjeta koje domaći poslodavci nude te situacije s nedostatkom radnika i odlascima u inozemstvo.

Dok jedni tvrde da su uvjeti loši, drugi pak smatraju kako ljudi ne žele raditi. Situaciju povezuju i s velikim brojem stranih radnika. Takvu je raspravu izazvao i slijedeći oglas na društvenim mrežama.

“Tražimo 6 osoba za fizičke radove (raščišćavanje i selidba stvari) na lokaciji Jadran Film. Satnica je 7 eura, radi se od ponedjeljka do petka od 9 ujutro do 17 (po potrebi duže). Očekivano trajanje posla je 10 do 15 dana, moguće i dulje. Plaćena pauza od 30 minuta. Idealan početak rada je od ponedjeljka 8.7.”

Pazite na tržnicama kad kupujete lubenice: ‘Kupcima se smiju u lice’


Dva različita razmišljanja

Oglas izazvao je burnu raspravu. Jednima je malo, drugi misle drugačije.

“Premalo za satnicu i pogotovo za Jadran film”, “Katastrofa! Nosite si sami te svoje prnje. 7 eura sat za fizikaliju! Užas”, “Satnica od 7 eura je bijedna”, “Teško izrabljivanje ljudi. Hrana i sve nam košta ko i u Njemačkoj, aj nek tamo ponude satnicu od 7 eura, i to za fizički rad”, pisali su oni nezadovoljni ponuđenim uvjetima.

@zagrebinfo Vruće igre u uredima 🔥 #zagrebinfo #zagreb #posao #veze #job #relationship #work #anketa ♬ original sound – zagreb.info

No druga strana ističe drugačije argumente.

“Ček, 15 dana, 7 i po sati rada dnevno za 840 eura uz mogućnost i veće zarade je malo? Da, bolje je sjedit satima na terasi nekog kafića, ispijat kave, kukat kako nema posla i njurgat na ljude trećih zemalja što nam naseljavaju zemlju”, bilo je jedno od razmišljanja.

“Svi bi kruha bez motike. Nikako se osvijestiti da bez rada nema ni novaca. Uvijek potplaćen rad”, “Svi bi htjeli direktorske plaće za minimalne poslove ili poslove koji ne zahtijevaju nikakve kvalifikacije”, pisali su drugi.


Komentari