Od crkvenog zavjeta do poništenja: Kada brak nije valjan u očima Crkve

Vjenčanje, ilustracija (Foto: Unsplash)

U dobru i zlu obećavaju pred Bogom i svećenikom mladenci, no ponekad umjesto dobroga, dođe do rastave i tu počinju problemi za one koji su svoje bračne zavjete izrekli u crkvi. Civilni razvod nije jednostavan, kompliciran je i traje određeno vrijeme, a poništenje crkvenog braka je još kompliciraniji proces, no neki u njemu uspiju.

Tako su se Ana Gruica Uglešić i splitski psihijatar Boran Uglešić vjenčali su se 2018. godine, a kasnije i u crkvi ali nakon što je Boran dobio crkveni razvod od bivše supruge Diane. Crkveno poništenje braka dobio je i pjevač Tony Cetinski, koji je nakon crkvenog razvoda od Antonele Bugatin, s kojom ima sina Christiana, ponovno stupio u crkveni brak s Dubravkom.

Marko Perković Thompson i Danijela Martinović također su među onima koji uspjeli dobiti poništenje svog crkvenog braka i to iz drugog pokušaja 2005. godine. Nina Badrić i Bernard Krasnić crkveno su se razveli 2012. godine nakon devet godina veze i tri godine braka. Pamela Ramljak i Stojan Rakić dobili su crkveno poništenje nakon tri godine procesa.

Vjenčanje, ilustracija (Foto: Pixabay)

Valjanost ženidbe

Crkvena rastava braka propisana je Zakonikom kanonskog prava iz 1983. godine, stoji na stranici odvjetnika Tomislava Strniščaka. Malo jasnije, crkvena rastava nije razvod u pravom smislu te riječi, već dokazni postupak kojim se utvrđuje da brak nije bio valjano sklopljen.

Prema Zakoniku kanonskog prava iz 1983. godine, valjanost ženidbe ovisi o osobnoj sposobnosti stranaka, ženidbenoj privoli i obliku sklapanja ženidbe.

U Republici Hrvatskoj crkveni sudovi se dijele na Međubiskupijski sud prvoga stupnja u Zagrebu, Međubiskupijski prizivni sud u Zagrebu, Međubiskupijski sud prvog stupnja u Đakovu, Crkveni interdijecezanski sud prvog stupnja u Splitu, Crkveni interdijecezanski sud drugoga stupnja u Splitu, Interdijecezanski ženidbeni sud u prvog stupnja u Rijeci i Nadbiskupijski sud prvoga stupnja u Rijeci.


Godine 1999. pojavljuju se prvi takvi sudovi u Hrvatskoj, piše na stranici odvjetnika Strniščaka. Temeljna zadaća tih sudova je rješavati sporove koji se pojavljuju u zajednici vjernika.

Šok na suđenju između Elle i Charlesa: Neočekivana odluka o njihovom luksuzu

Prevara ili novi brak nisu razlog za poništenje crkvenog braka

Ako ste mislili da je jednostavnije poništenje od civilnog razvoda, prevarili biste se. Dakle, za pokretanje tužbe za nevaljanost ženidbe potrebni su kanonski razlozi, kao što su osobna nesposobnost stranaka ili nedostatci u ženidbenoj privoli.

Različitost karaktera, prevara s drugom osobom ili novi građanski brak nisu dovoljni razlozi. Prije pokretanja postupka, potrebno je savjetovati se sa župnikom ili crkvenim pravnikom.

Tužba mora sadržavati podatke o sudu pred kojim se parnica pokreće, jasno određen predmet parnice, razlog ništavosti te dokaze koji potkrepljuju tvrdnje. Također, potrebno je priložiti vjenčani i krsne listove, preporuku župnika, presudu brakorazvodne parnice općinskog suda i popis svjedoka.

Vjenčanje, ilustracija.(Foto: Unsplash)

Izjave, svjedoci, stručna mišljenja

Kako se pojašnjava na stranici odvjetnika Strniščaka sud do presude može doći jedino ako suci postignu dostatnu moralnu sigurnost da je određena ženidba nevaljano sklopljena na sam dan vjenčanja i to iz kanonskih razlogu.

Moralnu sigurnost suci postižu na temelju izjava stranka u postupku, svjedoka, stručnih mišljenja, isprava i očevida. Na lakoću donošenja presude najviše utječe istina i sudjelovanje stranaka i svjedoka u postupku.

Dakle, osobe koje traže ništavnost braka moraju podnijeti tužbu sudu s mnoštvom papira koje ovaj postupak zahtjeva od vjenčanog lista, kopiju odluke o razvodu na svjetovnom sudu, krsne listove, svjedoke, izjave župnika….

Ove detalje iz braka Luke Modrića mnogi ne znaju: Sve je započelo prije 18 godina

Razlozi za ništavnost braka

Kako piše na stranicama Međubiskupijskog suda I. Stupnja u Zagrebu vrlo je mali broj sklopljenih ženidbi koje se mogu proglasiti ništavim, tj. nevaljanim, a to su one u kojima postoji:
Osobna nesposobnost stranaka (zapreke)
1. zapreke koje se odnose na fizičku nesposobnost:
pomanjkanje životne dobi (kan. 1083);
prethodna (prije privole) i trajna spolna nemoć (kan. 1084);

2. zapreke koje se odnose na pravnu nesposobnost:
prijašnja ženidbena veza (kan. 1085);
različitost vjere (kan. 1086);
sveti red (kan. 1087);
javni doživotni zavjet čistoće u redovničkoj ustanovi (kan. 1088);

3. zapreke koje se odnose na neko kažnjivo djelo:
otmica ili zadržavanje ženske osobe radi sklapanja ženidbe (kan.1089);
zločin brakoubojstva (kan. 1090);

4. zapreke koje se odnose na neki rodbinski odnos:
krvno srodstvo (kan. 1091);
tazbina (kan. 1092);
javna ćudorednost (kan. 1093);
zakonsko srodstvo (kan. 1094).

Nedostaci u ženidbenoj privoli

1) Nedostaci slobode u privoli:
nevaljana je ženidba sklopljena zbog prisile ili velikoga straha koji je nanesen izvana, pa i nenamjerno, tako da je netko prisiljen izabrati ženidbu da bi ga se oslobodio;
nevaljano sklapa ženidbu tko ulazi u nju zaveden, zbog zadobivanja privole, zlonamjernom prijevarom o nekoj osobini druge stranke koja po svojoj naravi može teško narušiti zajednicu ženidbenoga života;
ženidbu čini nevaljanom i zabluda u osobi, kao i zabluda u osobini osobe, ako druga stranka izravno i u prvom redu sklapa s njom ženidbu zbog te osobine.

2) Nedostaci u sposobnosti osobe
Nesposobni su za sklapanje ženidbe, tj. za davanje valjane ženidbene privole:
oni koji ne posjeduju dovoljnu uporabu razuma;
oni koji boluju od teškog manjka prosuđivanja o bitnim ženidbenim pravima i dužnostima koje treba uzajamno davati i primati;
oni koji zbog razlogâ psihičke naravi ne mogu preuzeti bitne ženidbene obveze, kao što su doživotna vjernost, zajedništvo svega života te rađanje i odgajanje potomstva.

3) Nedostaci u namjeri
Nevaljano sklapa ženidbu:
ako jedna ili druga, odnosno jedna i druga stranka u slavljenju ženidbe pozitivnim činom volje isključe samu ženidbu;
ako jedna ili druga, odnosno jedna i druga stranka u slavljenju ženidbe pozitivnim činom volje isključe neki bitni sastavni dio ženidbe: dobro vjernosti, dobro rađanja i odgajanja djece, dobro supruga;
ako jedna ili druga, odnosno jedna i druga stranka u slavljenju ženidbe pozitivnim činom volje isključe neko bitno svojstvo ženidbe, kao što je jednost ženidbe, iz koje proizlazi obveza vjernosti, ili nerazrješivost ženidbe, iz koje proizlazi obveza doživotnosti.

Nedostaci u kanonskom obliku:
Nedostaci kanonskoga oblika ne odnose se na sposobnost osoba, nego izravno na valjanost čina, tj. slavlje sakramenta ženidbe. Redoviti oblik sklapanja ženidbe primjenjuje se na redovite slučajeve u kojima se mogu obdržavati svi propisi glede kanonskoga oblika.

Valjane su samo one ženidbe koje se sklope pred prisutnim mjesnim ordinarijem ili župnikom, ili svećenikom ili đakonom koje ovlasti jedan od njih dvojice, kao i pred dvoje svjedoka i to prema pravilima navedenima u kanonima Zakonika kanonskoga prava (kan. 1108).

Ženidba je nevaljana ako sposobne stranke nisu osobno prisutne ili ako po zastupniku ne očituju ženidbenu privolu u propisanom obliku. Veoma rijetko pojavljuju se u sudskoj praksi nevaljane ženidbe zbog nedostatka kanonskoga oblika, stoji na stranicama Međubiskupijskog suda I. Stupnja u Zagrebu.

Papa Franjo – proces učiniti dostupnijim

Ako crkveni sud proglasi brak ništavnim, smatra se da brak nikada nije postojao u očima crkve. To znači da su obje strane slobodne sklopiti novi brak u crkvi. Međutim, civilni razvod i podjela imovine moraju se riješiti prema zakonima zemlje u kojoj supružnici žive.

Papa Franjo je prije nekoliko godina uveo značajne reforme u proceduru proglašenja ništavnosti braka, koje su pojednostavile i ubrzale proces. Ove reforme su bile dio napora da se proces učini dostupnijim i manje birokratskim za vjernike.

Iako je broj uspješnih slučajeva i dalje malen, ove promjene omogućuju brži i pravedniji postupak za one koji traže pravdu unutar crkvenog sustava. Povećana svijest o ovim reformama i njihova implementacija na lokalnim razinama mogu dodatno pomoći vjernicima u procesu.


Komentari