Nastavlja se drama u zagrebačkoj osnovnoj školi: Roditelji i dalje ne daju djecu na nastavu

OŠ Savski Gaj, (Foto: Ranko Suvar/CROPIX)

Nastavlja se teška situacija u osnovnoj školi u novom Zagrebu gdje je u petak održan prosvjed roditelja zbog problematičnog učenika koji je došao pohađati nastavu u toj školi.

Prije tri dana je u  školu došao dječak zbog kojeg se iz osnovne škole u centru Zagreba početkom ove školske godine ispisalo 14 učenika. Zabrinuti i nezadovoljni roditelji su se organizirali i većina ih u petak nije poslala djecu u školu iz protesta, te su se okupili na prosvjedu pred školom.

Roditelji čija djeca pohađaju školu s problematičnim učenikom odlučili su da njihova djeca ni u ponedjeljak neće ići na nastavu, ali ni djeca drugih razreda, te od institucija traže da dječaku hitno pomognu, a njihovoj djeci omoguće nesmetano školovanje.

Ministarstvo se oglasilo povodom drame u zagrebačkoj školi: ‘Riječ je o djetetu koje ima 10 godina’

“Institucije nisu odradile ništa”

“Kako sustav i sve institucije koje su odgovorne za zaštitu svakog djeteta kao i rješavanja ove vrlo neugodne i mučne situacije nisu odradili apsolutno ništa, primorani smo boriti se dalje za prava naše djece”, napisali su roditelji u pismu medijima.


Odlučili su da njihova djeca ni sutra, 7. listopada, neće ići u školu, a u tome ih je, kažu, podržao i veći dio ostalih razreda. Žele da se tom dječaku hitno pomogne, a njihovu djecu zaštiti.

Dolazak učenika koji je zbog nasilnog ponašanja premješten u drugu zagrebačku osnovnu školu i u novoj je sredini izazvao reakciju roditelja koji tvrde da opet izaziva probleme i verbalno vrijeđa.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u petak je apeliralo na “roditelje i ostale koji žele doprinijeti rješavanju tog slučaja na empatiju i ljudskost”, napominjući da je “riječ o djetetu koje ima 10 godina”, te poručilo da školi stoje na raspolaganju za svu pomoć.

Prozvali ministarstvo

Roditelji su  prozvali Ministarstvo da “uporno u javnosti govori kako su sve osigurali, ali u praksi to apsolutno ne drži vodu”.

Napomenuli su kako je taj dječak dobio asistenta u nastavi koji po zakonu ne treba biti stručna osoba, što po njima predstavlja velik problem, ali i da je dječaku dodijeljen socijalni pedagog, kojeg i dalje nema. Upozorili su da škola, kao ni oni, ne može ništa napraviti jer zakon i pravilnici ne prepoznaju takve hitne situacije.

Roditelji su zato apelirali na institucije da dječaka hitno izdvoje iz kolektiva kako bi se napravila njegova kompletna psihofizička procjena, u koju trebaju biti uključene sve stručne službe.

Pozivaju da se temeljem tih procjena vidi je li dječaku potrebno individualno školovanje ili školovanje u kolektivu pod točno definiranim i unaprijed dogovorenim mjerama koje će se u praksi nesmetano provoditi.

Drama pred školom u Novom Zagrebu: Roditelji ostavili djecu kod kuće i dolaze na prosvjed


Komentari