NAKON SUNCA, KIŠA! DHMZ upozorava na tuču i bujične poplave: Očekuju nas hladni i vjetroviti dani

Kiša u Zagrebu, (foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Državni hidrometeorološki zavod objavio je priopćenje u kojem obavještava da će u nastavku ovog tjedna biti promjenjivo vrijeme sa svježijim razdobljima, a upozoravaju i na tuču.

“Nailaskom termobaričke doline, a u prizemnom sloju atmosfere i frontalnog poremećaja sa sjeverozapada, već u noći na srijedu u većini kopnenih predjela te na sjevernom Jadranu lokalno će biti pljuskova i grmljavine uz mogućnost pojave tuče. Ponekog pljuska može biti tijekom srijede i u Dalmaciji, osobito u njezinoj unutrašnjosti. Uz intenzivnije pljuskove postoji vjerojatnost bujičnih poplava, ponajprije u urbanim sredinama. Pritom će i temperatura zraka biti niža nego početkom ovog tjedna”, stoji u obavijesti DHMZ-a.

Današnji dan – kišni dan

Što se pak tiče vremenskih (ne)prilika tijekom sutrašnjeg dana, “četvrtak će biti u znaku česte kiše i pljuskova s grmljavinom, lokalno izraženijih na Jadranu, uz prognoziranu 24-satnu količinu oborine mjestimice veću i od 50 mm”.

Prolaznica na ljetnoj kiši, Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Važno je napomenuti, ističu iz DHMZ-a, da količina oborine neće biti ravnomjerno prostorno raspoređena tako da lokalni maksimumi mogu biti i znatno veći, a oborina u nekim mjestima može i sasvim izostati.

“Uz daljnji dotok hladnijeg zraka i jačanje vjetra sjevernih smjerova u četvrtak i petak temperatura zraka će biti ispod lipanjskog prosjeka, uz veće odstupanje na kopnu”, javljaju iz DHMZ-a.


Vikend prognoza

Za vikend će biti stabilnije, sunčanije i toplije nego sredinom tjedna, no i dalje razmjerno vjetrovito.


Komentari