Najavljeno novo povećanje plaća: Otkrili tko bi trebao imati više od svog rada

Ljudi u Zagrebu (Foto: Marko Todorov / CROPIX)

U organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham) održana je konferencija “Održivi porezni sustav: politika, praksa i perspektive”. Na konferenciji je govorio i ministar financija Marko Primorac te otkrio da će se nastaviti porezno rasterećenje građana.

Ministar je najavio da razmatra povećanje osobnog odbitka, povećanje limita za ulazak u sustav PDV-a i porezne olakšice za povratnike iz inozemstva. Povećanje osobnog odbitka bi značilo i veće plaće.

Naime, s prvim danom ove godine, osobni odbitak je povećan s 530 na 560 eura. No, planira se novo povećanje tog odbitka, na čak 600 eura. Uz to, ideja je da odbici budu veći i za uzdržavane članove te utvrđeni invaliditet.

Diljem Hrvatske počela velika rasprodaja stanova: Najjeftiniji je 11 tisuća eura

‘Odbitak na 840 eura’

Zanimljivo, AmCham je predložio da osobni odbitak bude podignut na 840 eura, što je trenutno bruto minimalna plaća u Hrvatskoj. Primorac je to odbacio kao “jako ambiciozan” prijedlog te dodao da ipak treba razmišljati o financiranju jedinica lokalne samouprave, prenosi Novi list.


Malim poduzetnicima će se podići prag za ulazak u sustav PDV-a s 40 na 50 tisuća eura. Time bi dio paušalnih obrtnika mogao raditi tijekom cijele godine, bez da mora odbijati poslove ili nekoliko mjeseci držati ključ u bravi. Prema riječima ministra, obveze plaćanja PDV-a moglo bi biti oslobođeno oko 7500 obveznika.

Dobra vijest za sve (Foto: Duje Klaric / CROPIX)

Povećanje neoporezivih primitaka

Bez navođenja konkretnih detalja, Primorac je poručio da bi od 1. siječnja sljedeće godine trebalo doći do dodatnog povećanja iznosa neoporezivih primitaka koje bi poslodavci mogli isplaćivati radnicima. Novost će biti i porezne olakšice za ljude koji se iz inozemstva vrate u Hrvatsku.

“Radimo na prijedlogu modela koji će omogućiti porezno oslobođenje za građane koji se budu vraćali u Hrvatsku. Smatram da je to dobro, konstruktivno i da će biti dodatan poticaj za povratak naših iseljenika”, poručio je Primorac.

@zagrebinfo Jesu li vaši outfiti skuplji ili jefitniji? 💰 #zagrebinfo #outfit #price #cash #cijena #odjeca #marka #fyp #fy #viraltiktok #viral #voxpopuli #anketa ♬ original sound – zagreb.info

Konkretnije porezno rasterećenje

S druge strane, AmCham, osim podizanja osobnog odbitka na razinu bruto minimalne plaće traži smanjenje stopa poreza na dohodak na 10 i 20 posto te povećanje praga za primjenu više stope s 4200 na 5000 eura. To je znatno povoljnije od trenutnih stopa koje se kreću između 15 i 23,6 posto, odnosno 25 i 35,4 posto, a propisuju ih jedinice lokalne samouprave. Uz to, traže i postavljanje mjesečnog, odnosno godišnjeg limita za obračun doprinosa za zdravstveno osiguranje.

“Unatoč tome što iz godine u godinu doista vidimo bitno porezno rasterećenje rada, smatramo da i dalje ima prostora za nastavak tog rasterećenja”, izjavila je izvršna direktorica AmChama, Andrea Doko Jelušić.


Komentari