Mnogi ne znaju koliko imaju negativnih bodova na vozačkoj: Evo kako se to može provjeriti

Prometna policija, ilustracija (Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX)

Mnogim vozačima se u prometu omaknuo propust zbog kojeg su dobili upozorenje ili novčanu kaznu. Zbog težih prekršaja vozači su kažnjeni negativnim bodovima na vozačkoj dozvoli, koje evidentira Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP).

Vozači mogu provjeriti status svoje vozačke dozvole i broj negativnih bodova na stranici MUP-a unošenjem serijskog broja vozačke dozvole i četveroznamenkaste lozinke. Ovdje mogu saznati je li njihova dozvola važeća, za koje kategorije vozila te imaju li negativne bodove i izrečene mjere zabrane upravljanja vozilom.

Negativni bodovi dodjeljuju se po pravomoćnosti odluke o prekršaju, automatski, bez posebne obavijesti vozaču. Vozači također mogu pristupiti aplikaciji Obavijest o prekršaju u prometu putem sustava eGrađani kako bi provjerili počinjene prekršaje i plaćene kazne.

Policija izvijestila o prekršajima (Foto: Damjan Tadic / CROPIX/Ilustracija)

Za jedan prekršaj može se dobiti do 6 bodova

Vozači sa skupljenih 12 negativnih bodova, odnosno 9 bodova za mlade vozače (do 24 godine), gube vozačku dozvolu. Negativni bodovi brišu se iz evidencije dvije godine nakon pravomoćnosti odluke o prekršaju. Za jedan prekršaj može se dobiti do 6 bodova. Za prekršaje s novčanom kaznom do 265,45 eura plaćenom na licu mjesta ili u roku od tri dana, ne dodjeljuju se bodovi niti se evidentiraju u prekršajnoj evidenciji.

Ovdje su neki primjeri čestih prekršaja uz broj negativnih bodova koji se dodjeljuju za iste:

2 negativna boda za prekoračenje brzine 20-30 km/h iznad dozvoljenog.
3 boda za vožnju s 0,51 do 1 promila alkohola u krvi ili prekoračenje brzine 31-50 km/h iznad dozvoljenog.
6 bodova za vožnju s više od 1,5 promila alkohola, pod utjecajem droga, ili prekoračenje brzine više od 50 km/h iznad dozvoljenog.


Zbog niza prekršaja dobili kazne veće od tisuću eura: Vozili pijani i bez vozačke dozvole


Komentari