Mjesto za djecu i mlade obitelji: Dugo Selo jedan je od najvitalnijih hrvatskih gradova

Vrtić u Dugom Selu. (Foto: Grad Dugo Selo)

Samo šest hrvatskih gradova može se pohvaliti pozitivnim prirodnim prirastom za prošlu godinu, odnosno, većim brojem rođenih nego umrlih, pokazali su nedavno objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku za 2023. Među njima, uz Solin, Imotski, Metković, Sinj i Popovaču, nalazi se i Dugo Selo (+37), koje se u ‘plusu’ nalazilo i za 2022.(+36) kada su ‘pozitivna’ bila samo 4 grada (Dugo Selo, Solin, Metković i Imotski).

Takvi pokazatelji ne čude gradsku upravu na čelu s gradonačelnikom Nenadom Panianom.

“Možemo istaknuti da nas vesele, ali i ne iznenađuju pozitivni pokazatelji za naš grad. Dugo Selo smješteno je u neposrednoj blizini Zagreba, na svega 20-ak kilometara udaljenosti i odlikuje ga iznimno dobra prometna povezanost s glavnim gradom (svega 20 minuta vlakom, blizina autoceste), a povoljnije cijene stanova i obiteljskih kuća u odnosu na glavni grad, mirno okruženje i navedena blizina Zagreba, povoljno su utjecali na doseljavanje mladih obitelji iz Zagreba i okolice, no npr. nisu jedini razlog iskazanih rezultata rasta stanovništva.

Grad Dugo Selo može se pohvaliti i titulom najvitalnijeg grada u RH. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku za 2022. godinu, Dugo Selo je, s vitalnim indeksom 120, zauzeo vodeće mjesto po broju rođenih u odnosu na broj umrlih i jedan je od rijetkih gradova u Republici Hrvatskoj sa višegodišnjim pozitivnim prirodnim prirastom” ističu iz Grada.

Velike najave iz gradića nadomak Zagreba: ‘Bit ćemo Beverly Hills’


Brojni poticaji

Grad Dugo Selo posljednjih je nekoliko godina izdvojio iznimna sredstva upravo za najmlađe stanovnike i djecu, kako predškolskog tako i školskog uzrasta. Skoro 1/3 godišnjeg proračuna Grada za 2024. predviđena je upravo za rješavanje spomenutih potreba djece i mladih i taj iznos za ovu kalendarsku godinu iznosi oko 6 milijuna eura. Iznos u odnosu na novčana sredstva koja su bila namijenjena za djecu i mlade prije samo pet godina, povećan je za više od 200 posto.

Neke od demografskih mjera koje svakako doprinose atraktivnosti Grada Dugog Sela kao potencijalnog mjesta za osnivanje obitelji su potpore za novorođeno dijete, u rujnu 2023. godine, ova potpora povećana je sa 265,94 eura na 300,00 eura po djetetu te je omogućeno da istu po blažim kriterijima ostvare i roditelji posvojitelji, kao i roditelji koji nisu u braku i oni koji imaju status stranca.

Za novorođenčad za koju je patronažna služba utvrdila da je nužna dohrana, a roditelji nemaju mogućnosti, Grad plaća potrebnu dojenačku hranu do maksimalno prve godine djetetova života i ta potpora mjesečno iznosi oko 80,00 eura.

Grad također sufinancira boravak djece u privatnim vrtićima i vrtićima izvan područja Grada Dugog Sela i to u iznosu od 332,45 eura mjesečno po djetetu. Subvencija se u posljednjih pet godina povećavala u pet navrata, upravo kako bi se učešće roditelja u cijeni tih dječjih vrtića izjednačilo sa učešćem roditelja u cijeni gradskog vrtića. Zadnja promjena – povijesno povećanje za čak 100,00 eura dogodilo se radi povećanja plaća odgojitelja u privatnim vrtićima i od 1. srpnja ove godine subvencija je uvećana za čak 100,00 eura. Ovu vrstu potpore koristi više od 400 mališana.

Podjela spomenara.(Foto: Dugo Selo)

Potpore od vrtića

Tijekom 2024. predviđen je završetak novog dječjeg vrtića u naselju Ostrna, kapaciteta za 80 djece koji se gradi suvremenim, održivim tehnologijama.

U suradnji s privatnim investitorima uređuje se i objekt u Starčevićevoj ulici koji bi trebao primiti još 80 djece, a projektira se i novi dječji vrtić na zapadu Grada s kapacitetom 80 mjesta za kraj 2025.

Isto tako, u Proračunu za 2024. osigurali su sredstva za sufinanciranje dvije grupe djece u novom privatnom vrtiću u Ulici Ivana Gorana Kovačića u Dugom Sela koji bi trebao započeti s radom u rujnu 2024. Po završetku svih navedenih investicija, čija vrijednost prelazi 5 milijuna eura, Grad Dugo Selo bit će u mogućnosti dugoročno zadovoljiti sve potrebe stanovništva za predškolskim odgojem i osigurati da svako dijete- ima mjesto u novim i suvremenim vrtićima.


Grad Dugo Selo osigurava i sredstva za dodatne potrebe u školstvu, bez obzira što to nije u zakonskoj obvezi, ali su građani za istima iskazali interes, pa tako nastavljaju sa sufinanciranjem programa produženog boravka za učenike 1. i 2. razreda osnovnih škola (130-ak učenika), kao i podmirenjem troškova dodatnog prijevoza za učenice i učenike koji pohađaju izbornu nastavu njemačkog jezika i informatike, a koji prijevoz školi nije osiguran iz Zagrebačke županije kao osnivača.

Financiraju se i troškovi Škole u prirodi i obuke neplivača za učenike 3. razreda, a koju je ove godine pohađalo više od 200 učenika i učenica dugoselskih osnovnih škola.

I ove godine osigurali su sredstva za nabavu radnih bilježnica i drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola (oko 1700 učenika) i udžbenika za učenike srednjih škola u iznosu većem od 150.000 eura. Učenicima srednjih škola i studentima sufinanciraju se pak troškovi prijevoza u iznosu do 110 eura čime se omogućuje besplatan prijevoz za više od 400 učenika i studenata.

Dugo Selo prepoznalo trud pomoćnika u nastavi: Dobit će mjesečni neoporezivi dodatak na plaću

Pomoć i studentima

Posebno su ponosni što je Grad Dugo Selo „najstudentskiji“ grad sa čak 56,29 studentica i studenata na 1000 stanovnika.

I ove godine osigurana su sredstva za nastavak stipendiranja učenika i studenta, ali i dodjelu novih stipendija. Grad trenutno ima čak 141 stipendista, među kojima se nalaze i oni s teškoćama u razvoju i invaliditetom, to je najveći broj stipendista od 1998. godine, od kada se stipendije dodjeljuju, a namjera je i dalje povećavati broj stipendija (2023. god. – ukupno 141; 2022. god. – ukupno 126; 2021. – ukupno 104; 2020. – ukupno 71; 2019. – ukupno 59 stipendistica i stipendista). Visina stipendije za učenike iznosi 70 eura, a studente mjesečno – 100 eura.

Od 1. siječnja 2024. godine isplaćuje se naknada za rad 22 pomoćnika u nastavi koji djeluju u osnovnim školama i srednjoj školi na području Grada i koji nesebično pružaju podršku učenicama i učenicima.

Podjela spomenara.(Foto: Dugo Selo)

Ljetovanje za socijalno ugroženu djecu

Grad naposlijetku sufinancira i ostale udruge koje okupljaju djecu i mlade, pa tako kroz Zajednicu športskih udruga osigurava dodjelu sportskih stipendija, omogućava ljetovanje za socijalno ugroženo djecu u Velom Lošinju, uređuje igrališta osnovnih škola, sufinancira rad Glazbene škole Dugo Selo čiji učenici ostvaruje iznimne rezultate na svjetskoj razini.

U 2022. davanja za djecu i mlade iznosila su više od 3.859.000 eura, 2023. godine taj iznos je povećan za više od 700.000 eura i iznosio je- 4.589.627 eura, a u 2024. za ova davanja planirano je oko 6 milijuna eura.

Nedavno su predstavljeni rezultati i zaključci demografske studije “Suvremeni demografski izazovi”, koju je za Grad Dugo Selo izradio hrvatski demograf profesor Stjepan Šterc, u kojoj su, između ostalog istaknuti trenutačni izazovi, ali i potencijali ovog kraja i njegovog stanovništva.

Grad Dugo Selo redovito je svrstan među gradove s najvišim prirodnim prirastom u Hrvatskoj, a ostvaruje i najveći porast stanovnika od svih administrativnih gradova Zagrebačke županije i to mladog stanovništva, obitelji s djecom i obrazovanog stanovništva.

Nakon 2018. godine jasno je uočljiv trend porasta zaposlenih, a grad ima i najveći udio mladog stanovništva starog od 0 do 19 godina te najmanji udio stanovništva starijeg od 60 i više godina od svih gradova i općina.


Komentari