Meteorologinja vidjela na kartama: ‘Zaokret stiže sa zapada, počet će već noćas’

Vrijeme. (Foto: Ivana Nobilo/CROPIX)

Prema najnovijoj vremenskoj prognozi južina se nastavlja i u petak, ali meteorolozi najavljuju ubrzo promjenu.

Razmjerno vjetrovito i toplije od prosjeka. U istočnoj Hrvatskoj i u Dalmaciji pretežno sunčano. Prema zapadu oblačnije, a uz granicu sa Slovenijom mjestimice i malo kiše. Prema večeri na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru kiša sve češća lokalno i uz grmljavinu.

Puhat će umjeren jugozapadni vjetar, u gorskim predjelima i jak. Na Jadranu umjereno i jako jugo te južni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka od 25 do 30 °C, ponegdje na sjeveru Jadrana malo niža, piše u prognozi DHMZ-a.

Vremenska prognoza. (Foto: dhmz)

U subotu stiže kiša sa zapada

Sa zapada jače naoblačenje s kišom, lokalno i obilnim pljuskovima s grmljavinom, osobito u drugom dijelu dana na istoku i u Dalmaciji. Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Umjereno do jako jugo i jugozapadnjak popodne će na sjevernom Jadranu okretati na buru i jačati.

Najniža jutarnja temperatura od 15 do 20, na Jadranu od 19 do 23. Najviša dnevna od 17 do 22, na Jadranu od 23 do 27 °C.

Kad su u pitanju upozorenja žuto je u petak upaljeno za područje Jadrana zbog jakih udara vjetra.


U subotu se već, osim na vjetar, upozorava i na kišu i grmljavinsko nevrijeme.

“Mjestimice mogući izraženiji pljuskovi. Vjerojatnost grmljavine > 60 %”, piše DHMZ.

Približavanje ciklone sa sjeverozapada, uzrok je ove jake južine u cijeloj zemlji. Bit će opet pljuskova i kiše, lokalno jake i obilne, a na Jadranu i grmljavine!

Naoblačenje stiže popodne i u gorski dio, navečer i u noći uz kišu. Ostaje vjetrovito uz jak jugozapadnjak i jako jugo.

“Početak novog tjedna sunčano, ali i svježije vrijeme – osobito to vrijedi za jutra kad će se temperatura u gorju približiti nuli”, prognozira meteorologinja RTL-a Željka Pogačić.


Komentari