Kumica priznala ono što svi sumnjaju o sezonskom povrću: ‘A isto plaćaju klupu kao i ja’

Tržnica dolac. (Foto: Zagreb.info)

Na zagrebačke tržnice stiglo je sezonsko voće i povrće domaćih proizvođača i OPG-ova koje je karakteristično za mjesec svibanj. Nudi se zelena salata, rikula, brokula, kelj, kupus, radič, krastavac, mrkva, krumpir, špinat, blitva, rajčica, paprika, mahune, mladi luk, rotkvica, jagode, trešnja koji nose natpise domaće.

Jedan od Zagrepčana koje smo sreli u obilasku tržnice Dolac rekao je da je bio čak iznenađen cijenama. “Kilogram trešanja je bio i po 6 eura. Marelice 4 eura. Mislio sam da će biti i više cijene obzirom kako svi deru u posljednje vrijeme.”

Došao, je kaže, i po svježe sezonsko povrće, po mogućnosti domaće, jer je orijentiran na zdravu prehranu baziranu na svježem voću i povrću.

Tržnica Dolac, cijene.(Foto: Zagreb.info)
Tržnica Dolac, cijene.(Foto: Zagreb.info)

Cijene domaćeg proljetnog povrća

Na štandu domaćeg OPG-a s područja Velike Gorice sa svježim sezonskim povrćem karakterističnim za svibanj cijene su bile raznolike. Mladi luk 2 eura kilogram,
zelena salata 2 eura, blitva 3 eura kilogram, a mladi kupus 2 eura. Cijene je pojasnila prodavačica Ana.

“2 eura nije puno za kilu salate. Toliko je bila i kad je bila kuna. 15 kuna je bila kila salate. Prva salata. To je proljetna salata. Nije ovo usred ljeta da ti možeš reći, e sad može biti i pet kuna. To je prva salata. To se vidi da je kvaliteta”, rekla je pa nastavila objašnjavati cijene drugih proizvoda.

“E sad krastavci to su prvi krastavci koje si ti morao posaditi u plastenik, vezati, optrgavat, a ovi trgovci i prekupci već imaju krastavce cijelih mjesec dana. Ovi prvi krastavci su tri eura, evo tri dana ih berem. Ovaj luk to treba posijati prošle godine da bi imao sad. To je šest mjeseci se neka roba vuče.”


Tržnica Dolac, cijene.(Foto: Zagreb.info)
Tržnica Dolac, cijene.(Foto: Zagreb.info)

Jesu li cijene pretjerane

Pitali smo Anu misli li da oni koji se žale na cijene zapravo ne razumiju troškove proizvodnje i zašto je cijena tolika.

“Pa meni se ne žale, zato što imam pristojne cijene. Ali žale se ljudi, vidim svuda okolo. Žalim se i ja kad dođem u dućan. Što je bilo kuna, sad je već euro. Pa si ti misli koliko je to poskupljenje, nije triput nego sedam puta.”

Priznala je kako neki prodavači neopravdano povisuju cijene.

“Ne, ne mora sve biti toliko skupo. Malo pretjeruju neki. Ja nemam tako skupu robu. Kod mene je salata 2 eura. Odite tamo malo niže u tržnicu imate po 4 eura. Dolje u tržnici (u zatvorenom dijelu Dolca) još jače. Ja ne znam, a isto plaćaju placovinu i klupu kao i ja.”

Građanima na račune iznenada sjeli veliki iznosi: ‘Ne znam kako sam dobio toliko novaca’

Od travnja 2022. godine do travnja 2024. godine cijene hrane u Europi drastično su porasle. Rekorder je svakako Mađarska s porastom cijena od 35 posto dok je Hrvatska s poskupljenjem od 21 posto pretekla sve zemlje zapadne i sjeverne Europe.


Komentari