Izrael sprema paklenu osvetu, i naši ljudi bježe: Ne zna se gdje još sve ima Zagrepčana

Rat na Bliskom istoku. (Foto: guliverimage)

Izraelski ratni kabinet sprema odgovor nakon masivnog napada Irana balističkim raketama na Izrael. Izraelski veleposlanik pri UN-u Danny Danon rekao je za CNN da će se odmazda dogoditi uskoro.

Izraelska vojska tijekom noći izvela je više zračnih napada na libanonski glavni grad Bejrut. Gađano je južno predgrađe Bejruta, uporište Hezbolaha poznato kao Dahiyeh, te središte grada nedaleko od parlamenta. Poginulo je šest osoba, a šteta je golema. Izraelska vojska napad opisuje kao ciljani.

“Nakon ubojstva vođe Hezbolaha Hasana Nasralaha i pokretanja kopnene invazije na Libanon Izrael će vjerojatno izravno napasti Iran”, rekao je Paul Salem, analitičar na Institutu za Bliski istok sa sjedištem u Washingtonu.

Izraelski napadi, (Foto: guliverimage)
Izraelski napad. (Foto: guliverimage)

“Pripremamo se za velik napad na Iran”

“Pripremamo se za velik izraelski napad na Iran”, rekao je Salem za CNN. Izraelsko ubojstvo Nasralaha i višestruki teški napadi na Hezbolah u posljednja dva tjedna signalizirali su “tektonski pomak” u regionalnoj dinamici moći, dodao je.

“Prije nego što je obezglavio Hezbolah i uvelike ga degradirao, Izrael se mnogo više brinuo o Hezbolahu”, rekao je Salem pa dodao:

“Sada smatraju da Hezbolah više nije velika prijetnja i sada je Izrael usredotočen na izravni napad na Iran. A ta tektonska promjena je promjena u kojoj Iran više nema ravnotežu moći ili ravnotežu odvraćanja.”


Liječnici upozoravaju na opasnu bolest: ‘Zadnja tri tjedna je povećan broj oboljelih’

Evakuacija na sve strane

Sve više zemalja priprema se za evakuaciju svojih državljana iz Libanona i poziva one koji su ostali da ga napuste zbog pojačavanja napetosti. Iako nijedna država još nije pokrenula evakuaciju velikih razmjera, neke su vlade organizirale čarterske letove, a neke su pomogle osigurati mjesta na komercijalnim letovima iz Libanona. Zasad su glavne tranzitne točke Cipar i Turska.

Hrvatski veleposlanik u Egiptu Tomislav Bošnjak izvijestio je u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” o evakuaciji hrvatskih državljana iz Libanona.

“Ne znamo točno koliko je hrvatskih državljana u bilo kojoj državi. Zato što to ovisi o tome žele li se oni javiti veleposlanstvu ili ne. Imamo podatke o 141 državljaninu u Libanonu, ali pretpostavljamo da ih je nekoliko puta više”, rekao je.

Istaknuo je kako se evakuacija provodi uz pomoć Slovačke te da je dosad evakuirano 16 osoba.


Komentari