Iz Grada poručuju: Svjesni smo problema u prenoćištu za beskućnike u Ilici

Ljudi u Zagrebu, ilustracija (Foto: Marko Todorov / CROPIX)

Prenoćište za beskućnike u centru Zagreba u Ilici, koje je prvotno bilo namijenjeno kao privremeni smještaj beskućnika tijekom zimskih mjeseci, pretvorilo se u problematično mjesto.

Stanari sumnjaju da prostor zloupotrebljavaju na nezakonite načine osobe koje zapravo nisu beskućnici, što po njima dodatno pogoršava situaciju.

Stanari pozivaju na brzu i učinkovitu akciju kako bi se prenoćište vratilo svojoj prvotnoj svrsi i osiguralo sigurno utočište za one koji ga zaista trebaju. Također, ističu važnost boljeg nadzora i kontrole kako bi se spriječila zloupotreba resursa i osigurao miran suživot svih uključenih.

Ilica (Foto: Zagreb.info)

Samo je jedno prihvatilište u centru

Pitali smo Grad Zagreb na koji će način osigurati sigurnost okolnih stanara, ali i samih korisnika.

Iz Grada Zagreba kažu kako pružaju usluge prihvatilišta za beskućnike u Velikoj Kosnici i Sesvetskome Kraljevcu. Korisnicima je osigurana i prehrana, briga o zdravlju, socijalno uključivanje te organiziranje drugih aktivnosti prema njihovim potrebama, za što se u proračunu osigurava 415.422,40 eura.

„No, kako su ta prihvatilišta udaljena od centra grada, potaknuti prijedlozima udruga i beskućnika samih, otvoreno je prenoćište koje je od 27. studenog 2023. do 3. veljače 2024. bilo u Vukovarskoj, no zbog neadekvatnih uvjeta, 4. veljače je otvoren novi prostor u Ilici 29. Radno vrijeme je od 19 do 07 sati, u njemu je osigurano dežurstvo, na snazi je kućni red i do sada u radnom vremenu prenoćišta nisu zabilježeni značajniji problemi“, poručuju iz Grada.


Zagrebačka ‘ulica straha’: Stanari mole za pomoć, osjećaju se ugroženo

Bilo je situacija remećenja javnog reda i mira

Međutim, činjenica je kako se neki beskućnici u veži okupljaju i izvan radnog vremena prenoćišta te je bilo situacija remećenja javnog reda i mira.

„Svjesni tih problema, u neposrednom smo kontaktu s policijom i Hrvatskim zavodom za socijalni rad i vjerujemo da će svatko iz svoje nadležnosti učiniti sve kako bi se spriječilo ponašanje koje predstavlja kršenje zakona. Također, u stalnom smo kontaktu i sa susjedima kako bismo čuli njihove primjedbe, ali ih i informirali o onome što Grad čini“, poručuju iz Grada.

Novi prostor za beskućnike u Ilici.
(Foto: Vanesa Pandzic/CROPIX)

Beskućništvo ima mnoga lica

Beskućništvo ima mnoga lica, a beskućnici su među najranjivijim našim sugrađanima te je nužno da zajednički provodimo aktivnosti koje će uklanjati njihovu stigmatizaciju, a povećati uključenost u društvo.

„Kako bismo razvoj novih usluga za beskućnike učinili dostupnima i u zapadnome dijelu grada u planu je otvorenje novog, adekvatnijeg prostora u Ilici 259 u kojem će osim prenoćišta, biti pružane i usluge dnevnog boravka“, kažu u Gradu Zagrebu.

Pored svega navedenog, s ciljem socijalnog uključivanja beskućnika, Grad Zagreb osigurava i 45.125,75 eura za rad dva poludnevna boravka za podršku beskućnicima i ostalim socijalno ugroženim skupinama. Također se osigurava i prehrana u pučkoj kuhinji, putem ustanove Dobri dom te u Župi Sv. Antuna Padovanskog, a beskućnicima su u 2024. godini osigurani i sistematski pregledi.