Grad poziva sve na besplatni pregled na Bundeku: Svake godine sve više oboljelih Hrvata

Pregled sumnjivih madeža i promjena na koži, iustracija (Foto: Bruno Konjevic / CROPIX)

U subotu, 15. lipnja, od 10,00 do 17,00 sati, na prostoru jezera Bundek – jugozapadna strana, održat će se Javnozdravstveno-preventivna akcija besplatnih pregleda madeža „Djeluj sada!“

Jedna je to od najposjećenijih javnozdravstvenih akcija za koju nije potrebna prethodna predbilježba niti uputnica.

Organizira ju Grad Zagreb u suradnji s parterima, a u Akciji sudjeluje 20 stručnjaka iz Klinike za kožne i spolne bolesti i Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravstva i Klinike za dermatovenerologiju KBC-a Zagreb.

Osim pregleda madeža, građani će imati priliku saznati i korisne savjete o zdravstveno prihvatljivom ponašanju na suncu, a za najmlađe će i ovoga puta biti organizirane radionice.

Redovna kontrola promjena na koži (Foto: Josko Supic / CROPIX)

Što su madeži?

Madeži su male izrasline kože koje mogu biti bilo gdje na vašem tijelu. Obično su tamnije boje, okrugli ili ovalni. Gotovo svaka osoba ima nekoliko madeža.

madeži se najčešće pojavljuju kada ste dijete ili tinejdžer


ne nestaju sami od sebe

madeži ne bole i ne svrbe

obično ne zahtijevaju liječenje, osim ako vas ne smetaju

Madeži nisu oblik raka. Međutim, vrsta raka kože koji se naziva melanom ponekad se razvije iz madeža. Znakovi koji mogu upozoriti na rak uključuju madež koji:

se povećava

mijenja oblik

mijenja boju

Zatražite pregled liječnika ako imate madež koji se promijenio.

Besplatni pregledi madeža (Foto: Grad Zagreb)

Kada bih zbog madeža trebao pregled liječnika?

Zatražite pregled liječnika ako vaš madež:

postane bolan ili svrbi

krvari

mijenja oblik, raste ili je širi od gumice na olovkama

mijenja boju, neobične je boje, tamniji je ili se bojom razlikuje od vaših ostalih madeža

nije jednakog oblika s obje strane

ima rubove koji nisu okrugli ili ovalni

se pojavljuje s 30 ili više godina

Svake godine sve je više oboljelih Hrvata: Rano otkrivanje znatno smanjuje smrtnost opake bolesti

 

Melanom

Prema posljednjim podacima Registra za rak Republike Hrvatske, 2021. godine u Hrvatskoj je dijagnosticirano 932 novooboljelih od melanoma (523 muškaraca i 409 žena), dok je smrtnost u porastu. Melanom se nalazi na šestome mjestu najčešćih sijela raka kod muškaraca i na osmome mjestu najčešćih sijela raka kod žena.

Treba naglasiti da se ranim otkrivanjem i liječenjem smrtnost od ove teške bolesti može znatno smanjiti. Naime, ukoliko se bolest otkrije u ranom stadiju, petogodišnje preživljenje iznosi i preko 90%, dok u kasnijim stadijima petogodišnje preživljenje pada na ispod 20%.

‘Drvo života’ smatraju najzdravijom voćkom: Svako jutro jedna na prazan želudac protiv bolesti

Uz to, liječenje bolesnika s uznapredovalim stadijem melanoma posljednjih je godina znatno napredovalo. Uporaba novih ciljanih lijekova i imunoterapije dovodi do sve duljeg preživljavanja bolesnika, a studije s kombinacijom navedenih lijekova ukazuju na daljnje poboljšanje rezultata liječenja i u ovome stadiju bolesti.

Međutim, unatoč suvremenim dostignućima u liječenju, prevencija i rano otkrivanje bolesti i dalje su od presudnog značenja za prognozu bolesti, a time i život bolesnika. Nakon postavljanja dijagnoze praćenje i inicijalno stupnjevanje ovisi o stadiju bolesti, a redoviti dermatološki pregledi su kod ovih bolesnika obično potrebni doživotno.

Shodno svemu navedenom, velika je važnost provođenja preventivnih pregleda populacije. Dijagnostička točnost povećana je i uporabom metode dermoskopije, koju danas koristi većina liječnika dermatologa koji se bave pigmentnim lezijama (madežima i melanomima).


Komentari