Grad piše strategiju urbane sigurnosti: Evo što to znači za svakog stanovnika Zagreba

Građani u Zagrebu (Foto: Marko Todorov / CROPIX)

Znate li što je urbana sigurnost? Vjerojatno ne… Ili mislite da se radi o nekoj novoj kovanici i nekom novom uredu koji će nešto raditi, ali nitko ne zna što.

No, nije baš tako, naime Grad Zagreb upravo radi na strategiji urbane sigurnosti, jer kako kažu život u gradovima ima brojne prednosti, ali istodobno sa sobom nosi različite rizike koji mogu izazvati ozbiljne posljedice i ranjivost stanovništva.

„Pojam urbana sigurnost odnosi se na niz koordiniranih, sveobuhvatnih i usklađenih aktivnosti koje su usmjerene na jačanje sposobnosti odgovora grada na rizike s kojima se suočavamo. Stoga urbana sigurnost postaje važno područje djelovanja gradova s ciljem osiguravanja svih potrebnih uvjeta za siguran život i uravnotežen razvoj te izgradnju otpornosti i pripravnosti na suvremene rizike“, pojašnjavaju u Gradu Zagrebu.

Zgrade u Zagrebu (Foto: Boris Kovacev / CROPIX)

Zagrepčani žele podići kvalitetu života

Urbana sigurnost zahtijeva suradnju između različitih sektora i institucija, uključujući lokalnu vlast, policiju, hitne službe, zdravstvene ustanove i zajednicu, kako bi se stvorilo sigurno i stabilno okruženje za sve građane.

„Kombinacijom mjera iz Urbane sigurnosti nastoji se djelovati na stvaranje sigurnijeg okruženja za djecu i mlade u lokalnoj zajednici. Primjerice, kroz prometnu sigurnost i edukaciju djece i mladih u prometu, kroz nadzor djece u blizini škola, kroz razne programe prevencije, kroz poboljšanje prometne infrastrukture, urbanističkog planiranja, suradnju s lokalnom zajednicom, itd.“, pojašnjavaju u Gradu.

Kako bi se dobila aktualna slika u Gradu Zagrebu, kreiran je upitnik kojim se željelo ispitati osobni stav o sigurnosti i kvaliteti života građana u svakoj gradskoj četvrti Grada Zagreba. Analiza odgovora u Upitniku pokazala je kako se velika većina sudionika u znatnoj mjeri želi uključiti u aktivnosti podizanja kvalitete života u lokalnoj zajednici. Iz tog razloga se i krenulo u pisanje strategije koje bi trebala sve obuhvatiti na jednom mjestu i taj bi dokument bio okosnica djelovanja svih službi i institucija u Zagrebu.


Zagrepčane zbunila situacija u centru, iz Grada poručuju: ‘To je za vašu sigurnost’

Strategija urbane sigurnosti 2024.-2030.

Strategija urbane sigurnosti važan je strateški dokument koji se radi u svrhu unapređivanja objedinjenog pristupa području urbane sigurnosti s ciljem da se svaki pojedinac u Gradu Zagrebu osjeća sigurno, kažu u Gradu.

Dodaju da se Strategija urbane sigurnosti Grada Zagreba za vremenski period 2024. – 2030. nadovezuje na brojne već postojeće Strategije i druge dokumente iz kojih objedinjuje saznanja i nadograđuje ih sigurnosnim pristupom kako bi se podigla razina sigurnosti i kvalitete života građana u Gradu Zagrebu.

Građani iz centra u strahu za vlastitu sigurnost: ‘Bitno da se farbaju mačkice u Masarykovoj’

I dok će neki reći da sve ovo podsjeća na prošli Ured za upravljanje u hitnim situacijama, ipak treba reći da je ovim obuhvaćeno puno više od same ideje prošlog ureda – samo hitne situacije. Tako su tematske cjeline Strategije:

· Zaštita zdravlja i životne okoline
· Zaštita od prirodnih i tehnoloških katastrofa
· Jačanje socijalne kohezije, solidarnosti i uključivosti
· Kibernetička i informacijska sigurnost
· Energetska sigurnost, građanska energetika i korištenje obnovljivih izvora energije
· Sigurna i dostupna javna mjesta i prevencija kriminaliteta
· Sigurnost prometa i javnog prijevoza
· Terorizam i radikalizacija

 

Sjedište gradske uprave u Zagrebu (Foto: Grad Zagreb)

Ključno je uključivanje zajednice

Prijedlog Strategije urbane sigurnosti Grada Zagreba za vremenski period 2024. – 2030. je u završnoj fazi izrade.

Dakle, cilj urbane sigurnosti i same strategije je stvaranje sigurnog okruženja gdje građani mogu sigurno živjeti, raditi i kretati se. Kroz zajednički rad moguće je stvoriti sigurno i stabilno okruženje koje omogućuje visoku kvalitetu života u urbanim sredinama.

Uključivanje zajednice i participativno planiranje također igraju ključnu ulogu, jer omogućuje građanima da aktivno sudjeluju u stvaranju sigurnijeg i otpornijeg grada. Na taj način, urbana sigurnost nije samo tehničko pitanje, već i društveni proces koji poboljšava sveukupnu kvalitetu života u gradovima.


Komentari