Dobre vijesti za velik broj građana: Ovaj tjedan kreće isplata novca na račune

Kupovina, ilustracija (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje objavili su kada će umirovljenicima na račun sjesti mirovine.

“U petak 7. lipnja 2024. počinje isplata mirovina za svibanj 2024. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama”, priopćili su iz zavoda.

Inače, nova vlade Andreja Plenkovića ima daljnje planove za poboljšanje života hrvatskih umirovljenika.

I umirovljenici bježe iz Hrvatske: Štefanija i Uroš s tugom otkrili zašto su morali otići iz Zagreba

Veće mirovine

Glavno obećanje za umirovljenike zacrtano u programu povećanje je prosječne mirovine na 750 eura do kraja mandata. Uz to je predviđeno još nekoliko mjera koje bi trebale poboljšati materijalni položaj sadašnjih i budućih umirovljenika.


Do kraja mandata to znači rast od 30 posto. To bi se trebalo postići redovnim usklađivanjem mirovina s rastom troškova života, odnosno cijena i plaća.

Uz pretpostavku da će se inflacija vratiti na niske razine, glavni generator rasta mirovina trebao bi biti rast realnih plaća. Podsjetimo, premijer Plenković obećao je rast prosječne plaće do kraja mandata na 1600 eura.

Ako se ostvare postavljeni ciljevi, udio prosječne starosne mirovine u prosječnoj plaći dosegnuo bi 47 posto, što je još uvijek daleko od željenih 60 posto.

Isplata novca, ilustracija (Foto: Duje Klaric / CROPIX)

Nova formula i 13 mirovina

Bržem rastu mirovina trebala bi pogodovati nova formula za usklađivanje. Umjesto dosadašnjeg polugodišnjeg usklađivanja mirovina prema formuli 70:30, pri čemu je 70 posto ponder za stopu rasta cijena potrošača ili stopu rasta bruto plaća (ovisno o tome koja je veća), uvodi se formula 85:15, što je povoljnije za umirovljenike.

Umirovljenički standard trebalo bi popraviti i uvođenje trinaeste mirovine u vidu trajnog godišnjeg dodatka. Detalji o određivanju visine dodatka još nisu poznati. U programu se samo navodi da će se prilikom njegova određivanja voditi računa o uspostavljanju ravnoteže između solidarne preraspodjele sredstava i uplata u mirovinski sustav. Oni s više staža dobivat će veći dodatak, ali nešto će dobiti i oni s najmanjim mirovinama.

Postojeće umirovljenike još više će se stimulirati da ostanu u svijetu rada povećanjem bonifikacije za kasnije umirovljenje.

Doktorica Bojana 15 godina ignorirala simptome: ‘Mislila sam da mi nije ništa, a onda se razbolio i sin’

 

Dodatne informacije mogu se dobiti radnim danom od 8 do 16 sati na infotelefonima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje 01/ 45 95 011 i 01/ 45 95 022 i na internetskoj stranici – www.mirovinsko.hr.


Komentari