Dio Hrvatske opet u crvenom alarmu: Šef DHMZ-a otkrio što nas čeka idući tjedan

Oblaci iznad Zagreba, ilustracija (Foto: Ivana Nobilo / CROPIX)

Završio je prvi toplinski val ovog ljeta koji je pogodio Zagreb i ostale dijelove Hrvatske. Za početak idućeg tjedna prognostičari DHMZ-a najavljuju drugačije vremenske prilike.

U vremenskoj prognozi najavljuju promjenljivo oblačno, uglavnom u prvom dijelu dana s mjestimičnom kišom i pljuskovima s grmljavinom, na zapadu unutrašnjosti u početku moguće izraženijim, a poslijepodne više sunčanih razdoblja.

Na srednjem i osobito južnom Jadranu sunčanije i uglavnom suho. Vjetar na kopnu povremeno umjeren sjeveroistočni.

Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana će puhati umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, a u ostatku Dalmacije većinom umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

Jutarnja temperatura zraka većinom od 15 do 20, na Jadranu između 20 i 25 °C. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 26 i 31 °C, u gorju niža.

Prognoza.(Foto: DHMZ)

 


Jedna regija u crvenom

Kad je u pitanju meteoalarm za ponedjeljak je izdano crveno upozorenje za područje Velebitskog kanala.

“Jaka i vrlo jaka, mjestimice olujna bura, prema večeri će malo oslabjeti. Najjači udari vjetra 35-70 čvorova (65-130 km/h)”, piše DHMZ.

Zagrebačka regija je pak u žutom zbog mogućnosti grmljavinskog nevremena.

“U južnim krajevima lokalno mogući izraženiji pljuskovi s grmljavinom. Vjerojatnost grmljavine je 60 %.”

Prognoza.(Foto: DHMZ)

‘To ne znači da ćemo u drugoj situaciji imati istu sreću’

Ravnatelj DHMZ-a Ivan Güttler rekao je večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku da toplinski valovi i požari prirodne pojave koje su se događale i događat će se, ali da se s klimatskim promjenama ipak vidi njihova sve češća pojava, pogotovo toplinskih valova.

Rekao je da je odluka o proglašenju crvenog alarma, koji predstavlja izuzetno opasne vremenske uvjete, i slanju poruka putem SRUUK-a bila dobra. “Ali, evo, srećom nismo jučer imali takvih posljedica. To ne znači da ćemo u drugoj situaciji imati istu sreću”, rekao je.

Güttler je rekao da sezonske prognoze za Europu ukazuju na toplije i suše ljeto od prosjeka, kao i da će tjedan ispred nas biti malo svježiji, s malo nižim temperaturama nego u tjednu iza nas. “Do 30 stupnjeva, bit će nešto i kiše, ali zasad ne vidimo neki potencijal posebno opasnih situacija”, rekao je.

Neugodna vremenska pojava prijeti Hrvatskoj: ‘Donijet će nam puno problema, atmosfera je eksplodirala’


Komentari