Danijela Dolenec u velikom intervjuu: ‘Vjerujemo da će do kraja godine gotovo sva djeca imati mjesto u vrtiću”

Otvorenje objekta Dječjeg vrtića Markuševec u Sesvetama. Na fotografiji: Danijela Dolenec. (Foto: Vanesa Pandzic/CROPIX)

Ovaj tjedna objavljeni su prvi rezultati upisa u zagrebačke gradske vrtiće. Od ukupno 11.499 zahtjeva, u vrtiće je zasad, kako je izvijestila zamjenica zagrebačkog, upisano njih 7686.

Ove je godine u Zagrebu ostalo neupisano  ostalo 1917 djece, a preostalih 1896 su djeca koja su “premlada za upis u jaslice”, rekla je prilikom predstavljanja rezultata upisa zamjenica.

Kako su vrtići jedna od okosnica politike ove zagrebačke vlasti čiji mandat se bliži kraj te slijede novi lokalni izbori o ovoj smo temi porazgovarali sa zamjenicom gradonačelnika Tomislava Tomaševića Danijelom Dolenec.

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet prisustvovali su otvorenju područnog objekta Dječjeg vrtića Sesvete u Kašini. (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Kakva je ove godine situacija s neupisanom djecom u odnosu na prošlu godinu, je li se i koliko situacija popravila?

Situacija je značajno bolja nego prošle godine, budući da imamo 40% manje neupisane djece. Prošle smo godine u ovo vrijeme imali 3180 neupisane djece, dok je ove godine taj broj 1917. Sve dok ne upišemo svu djecu nećemo biti zadovoljni, ali napravili smo nedvojbeno veliki napredak u jednoj godini.

Također mogu reći da nam se nastavlja trend velikog broja prijava – ove godine imamo 11.499 zahtjeva za upis, od čega je čak 75% zahtjeva za jaslice.

Zagrebački sustav gradskih vrtića je neusporedivo veći u odnosu na bilo koji drugi grad u Hrvatskoj – u našim vrtićima je oko 31.000 djece, dok je zbroj sve vrtićke djece u Splitu, Rijeci i Osijeku zajedno oko 18.000.


Objavljeni rezultati upisa u vrtiće, iz Grada se pohvalili: ‘Situacija je ove godine bolja’

Jeste li zadovoljni postignutim napretkom, je li se moglo još više?

Broj neupisane djece i dalje je velik, ali u usporedbi s prošlogodišnjim inicijalnim rezultatima jasno se vidi napredak. U tom smislu smo zadovoljni, cijeli sustav gradskih vrtića dao je sve od sebe da upišemo što veći broj djece, balansirajući istovremeno i druge ciljeve kao što je uključivanje djece s teškoćama u razvoju.

Ove smo godine posebno ponosni na činjenicu da smo upisali 47% više djece s teškoćama u razvoju. Ciljeve veće uključenosti zadali smo si Akcijskim planom za unaprjeđenje sustava potpore inkluzivnom obrazovanju djece s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama, kojeg smo donijeli u Gradskoj skupštini krajem 2023.

@zagrebinfo Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević sa svojim suradnicima je prisustvovao otvorenju prvog vrtića u mandatu 👆 #zagrebinfo #tomislavtomasevic #vrtić #gradzagreb ♬ original sound – zagreb.info

Ima li šanse da se tijekom godine dodatno popravi stanje, dovrši još koji vrtić u koji će se moći upisati još djece?

Nakon inicijalnih rezultata, slijedi rok za prigovore do 27. lipnja, a zatim i objava konačnih rezultata 10. srpnja. Ponekad roditelji odustanu ili se predomisle, a istovremeno vrtići restrukturiraju postojeće skupine i nastoje otvoriti što je moguće više mjesta. S obzirom na to, kao i na činjenicu da nisu popunjena sva mjesta iz planova upisa gradskih vrtića, planiramo u roku prigovora upisati još oko 200 djece.

Drugo, paralelno s nama sada traju upisi u privatne i vjerske vrtiće, koje Grad Zagreb sufinancira. Prošle su godine privatni i vjerski vrtići upisali oko 1.500 djece, tako da sličan broj očekujemo i ove godine.

Osim toga, do kraja godine otvorit ćemo još 5 novih vrtića koji su sad u izgradnji, i tako osigurati još oko 350 novih mjesta. Prema tome, ona djeca koja u rujnu još uvijek ne budu upisana u vrtiće, svoje će mjesto u gradskom vrtiću naći do kraja godine. Vjerujemo da će do kraja ove godine sva ili gotovo sva djeca u Zagrebu imati mjesto u vrtiću.

Polaganje kamena temeljca za izgradnju Dječjeg vrtića Sesvetski Kraljevec. (Foto: Zeljko Puhovski/CROPIX)

Ima li razlike u broju prijava u odnosu na prošlu godine, je li se povećao broj zahtjeva i čemu to pripisujete?

Ove smo godine zaprimili ukupno 11.499 zahtjeva, što je 6% manje u odnosu na 2023. Prošla je godina postavila rekord po broju ukupnih prijava – tad ih je bilo 12.260, oko 30% više nego godinu ranije na prvom roku. Godišnji broj rođene djece u Zagrebu je već dugo stabilan, iznosi oko osam tisuća, ali ako pogledamo rezultate prijava i upisa prijašnjih godina, vidimo da svake godine sve više roditelja želi upisati djecu u vrtiće. Pogotovo je vidljiv rast zahtjeva za upis u jaslice, gdje u odnosu na 2019. imamo porast od oko 70%. Broj prijava za jaslice ove godine predstavlja čak 75% svih zahtjeva.

Prošle smo godine također imali iznimnu situaciju jer je prvi put omogućen upis djece i korisnika mjere roditelj odgojitelj. Pretpostavljali smo da smo najveći dio te djece uključili u vrtiće već prošle godine, što se pokazalo točnim. Prošle godine smo imali 1.537 zahtjeva za upisom od strane korisnika mjere roditelj odgojitelj, dok je ove godine taj broj pao na 677, odnosno manji je za 56%.

Ove godine brojimo i znatno veći broj prijava za djecu koja već pohađaju privatne vrtiće, koji je gotovo trostruko veći nego prošle godine. Pretpostavljamo da je to motivirano porastom cijena u privatnim vrtićima, ali i činjenicom da su gradski vrtići na dobrom glasu kao vrlo kvalitetne ustanove odgoja i obrazovanja.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i zamjenici otvorili su novi objekt Dječjeg vrtića Markuševec u Sesvetama. (Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX)

Koliko će se vrtića i dodatnih mjesta otvoriti do kraja vašeg mandata?

Pet novih objekata već je uključeno u ove upise, čime je osigurano oko 600 novih mjesta. Jedan od tih pet, u Ivanjoj Reci, otvorili smo ovaj tjedan, a početkom rujna otvorit ćemo još i vrtiće u Sesvetskom Kraljevcu, Studentskom gradu, Žitnjaku i Gajnicama. Do kraja ove kalendarske godine planiramo otvoriti još pet vrtića, u Svetoj Klari, Cerju, Sesvetskoj Sopnici, Trnavi i Novom Retkovcu, za oko 350 novih mjesta. Time ćemo ukupno osigurati skoro 1000 novih mjesta u ovoj godini.

Paralelno s tim pokrenuli smo drugu generaciju investicija, koja uključuje vrtiće u Podbrežju, Borovju, Stenjevcu, Remetincu i na Jarunu. Tih novih 5 vrtića očekujemo završiti do kraja 2025, što će nas dovesti do brojke od 19 novih vrtića u jednom mandatu!

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i zamjenica Danijela Dolenec otvorili su rekonstruirani Dječji vrtić Botinec. (Foto: Zeljko Puhovski/CROPIX)

Kakav će biti rezime po tom pitanju na kraju mandata u odnosu na stanje koje ste zatekli?

Po preuzimanju Zagreba zatekli smo tešku situaciju s obzirom da se niz godina nije ulagalo u povećanje kapaciteta vrtića, a broj zahtjeva za upisom je svake godine sve veći. Pokrenuli smo preko 25 projekata izgradnje vrtića i na ovim upisima ti se rezultati već jasno vide, s gotovo upola manje neupisane djece nego prošle godine. Do kraja mandata, odnosno na upisima u 2025./2026. godinu vjerujem da ćemo već ispuniti svoj cilj da svako dijete u Zagrebu ima mjesto u vrtiću. I to u vrtiću koji je kvalitetno održavan ili nov, sa zadovoljnim i stručnim zaposlenicima, da bi nam djeca dobila najbolji mogući odgoj i obrazovanje.

Hoćete li time ispuniti obećano, jeste li zadovoljni kakav će rezultat u mandatu?

Ulaganja Grada Zagreba u dječje vrtiće tijekom ovog mandata su bez presedana u povijesti Zagreba, ali i na nacionalnoj razini. To vidimo i po broju vrtića koji su trenutno u izgradnji, kao i po broju vrtića i mjesta koja planiramo osigurati u drugoj generaciji investicija koje sada započinjemo, s izgradnjom velikih novih vrtića u Podbrežju, Stenjevcu, Borovju i drugdje.

Istovremeno, brinemo o zadržavanju cjenovne pristupačnosti vrtića, unapređujemo materijalna prava i uvjete rada zaposlenika i podižemo kvalitetu predškolskog odgoja i obrazovanja. Za sada nam ide sve po planu, uvijek bismo voljeli da može još brže i bolje, ali imamo stvarno vidljive rezultate i time smo zadovoljni.

Kakva je situacija u vrtićima s brojem odgojiteljica i uvjetima rada?

Gradski vrtići, odnosno sustav predškolskog odgoja i obrazovanja, najveći su gradski sustav po broju zaposlenih, koji sada broji preko 7000 zaposlenih.

Kako otvaramo nove objekte i širimo kapacitete, sve to pratimo novim zapošljavanjima. Kroz natječaje se trudimo privući odgajateljice i odgajatelje, stručne suradnike, pomoćne radnike za njegu skrbi i pratnju i sve ostale radnike potrebne za rad vrtića.

Povećavamo plaće i trudimo se unaprijediti uvjete rada, jer znamo da su to najbolje preporuke za doći raditi u gradske vrtiće. Želimo biti atraktivan poslodavac, i za sada imamo dobar odaziv, a trudit ćemo se da tako bude i dalje.

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i zamjenica Danijela Dolenec otvorili su rekonstruirani Dječji vrtić Botinec. (Foto: Zeljko Puhovski/CROPIX)

Što će biti s cijenom vrtića do kraja mandata?

Zajamčeno mjesto u gradskom vrtiću, koji je pritom cjenovno pristupačan, jedan je od prioriteta ove uprave. Tijekom 2023. godine cenzusne smo pragove podigli prvi put nakon deset godina, prvo za 8%, a zatim za 20%, čime smo osigurali da cijena vrtića roditeljima ne raste. Zagreb je također i najjeftiniji u usporedbi s drugim većim gradovima. Trećina roditelja vrtić plaća između nula i 20 eura, a još 22% do 40 eura.

Planirate li još kakvo povećanje subvencija privatnim i vjerskim vrtićima?

Cjenovna pristupačnost vrtića odnosi se i na onu djecu i roditelje koji nisu dobili mjesto u gradskim vrtićima. Povećali smo subvencije privatnim vrtićima za 66% u odnosu na 2021., u iznosu od 100 eura po mjestu. Nakon ovog povećanja, Grad Zagreb sudjeluje u cijeni vrtića s iznosom do 370 eura mjesečno, odnosno pokriva do 85% prosječne cijene, ovisno o cenzusu. To znači da svaki privatni vrtić od Grada prima i do 20.000 eura više nego prije. Naravno, privatni vrtići samostalno određuju svoje cijene, ali smo subvencije povećali kako ih ne bi dizali.

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet obišli su gradilište područnog objekta dječjeg vrtića Zrno. (Foto: Davor Pongracic/CROPIX)

Kakvi su daljnji planovi po pitanju vrtića ako osvojite još jedan mandat?

Kad više nećemo morati brinuti oko toga da svako dijete u Zagrebu ima mjesto u vrtiću, dodatno ćemo se usmjeriti na unaprjeđenje kvalitete odgoja i obrazovanja koje nudimo, kao i na unaprjeđenje uvjeta rada za zaposlenike. Sada je sustav maksimalno napregnut velikim brojem upisane djece, ali nakon što otvorimo 9 vrtića koji su trenutno u izgradnji situacija će biti značajno bolja.

Nadalje, trenutno upisujemo djecu prema kriterijima koje propisuje zakon, ali kad stvorimo dodatne kapacitete moći ćemo i kod upisa ponuditi nadstandard, npr. u tome da roditelje koji su redovni studenti tretiramo kao zaposlene i na taj način im omogućimo veći broj bodova kod upisa.

Prepoznajemo na taj način pojedine kategorije roditelja kojima u budućnosti možemo olakšati upise u gradske vrtiće. Također, već sada radimo velike iskorake u uključivanju djece s teškoćama u razvoju u redovne programe vrtića, na tome ćemo raditi i dalje.


Komentari