Budućnost biciklizma u Zagrebu: Veće ulaganje za sigurniju vožnju

Biciklisti.. (Foto: Nera Simic/CROPIX)

Biciklizam u Zagrebu postaje sve popularniji iz godine u godinu, s obzirom na rastući broj biciklističkih staza, kao i sve veći interes građana za zdrav i ekološki prihvatljiv način kretanja po gradu.

Zagreb ima mrežu biciklističkih staza koje se stalno proširuju.
U centru grada postoje staze duž Zelenog vala i glavnih prometnica, u pojedinim kvartovima staze su obilježene i posložene, a novije staze povezuju i predgrađa s centrom.

Ulaganja u biciklističku infrastrukturu uključuju postavljanje novih biciklističkih staza, osiguravanje sigurnih parkirnih mjesta i poboljšanje signalizacije.

Zagrepčani u raspravi o ponašanju biciklista (FOTO: Darko Tomas/CROPIX)

Ulaganja u biciklističku infrastrukturu

Bicikli su u Zagrebu, baš kao i u ostalim gradovima Europe, ravnopravno prijevozno sredstvo, kažu nam u Gradu Zagrebu. Odavno se o biciklima prestalo razmišljati kao alternativnom načinu kretanja kroz grad, što je od iznimne važnosti i za sam razvoj specifične biciklističke infrastrukture.

Prema Zakonu o sigurnosti cestovnog prometa, osim autoputa i pojedinih brzih državnih cesta, nema prometnice na kojoj nije dozvoljena vožnja bicikla.

„Dakle, biciklom možemo svuda, ali se postavlja pitanje sigurnosti vožnje. Zato je iznimno važno graditi biciklističku infrastrukturu, što se u posljednje vrijeme intenzivno i čini u Zagrebu. Naime, i u Amsterdamu, koji je europski simbol biciklističkog grada, kažu da nemaju dovoljno biciklističkih staza pa u tom kontekstu, ni mi ne možemo biti zadovoljni trenutnom situacijom. Stoga, trenutno se ulažu velika sredstva i provode projekti kojima ćemo znatno povećati ne samo kilometražu biciklističkih staza već i njihovu kvalitetu“, pojašnjavaju u Gradu.


Dio zagrebačkih biciklista u strahu: ‘To je teški rulet, ne bih ti preporučio’

Najduža „natkrivena“ biciklistička staza u ovom dijelu Europe

U Zagrebu se održavaju različiti biciklistički događaji, kao što su organizirane vožnje, biciklističke utrke i edukativne radionice. Međutim unatoč napretku, biciklisti u Zagrebu se i dalje suočavaju s izazovima kao što su nedovoljna povezanost staza, nekvalitetna infrastruktura na nekim dijelovima i vozači automobila koji nisu uvijek pažljivi prema biciklistima.

No, s druge strane i dio biciklista ne poštuje prometna pravila i vozi po nogostupu, čime ugrožavaju pješake i ne silaze s bicikla kada prelaze pješačke prijelaze što smeta pješacima. Zato je izrazito važno izgraditi biciklističku infrastrukturu kako ne bi dolazilo do „sukoba“ pješaka i biciklista ili vozača i biciklista.

Biciklistica (Foto: Pixabay)

Biciklistička magistrala Zagreb – istok jedna je od primjera biciklističke infrastrukture koja jamči kvalitetu i sigurnost vožnje za građane, ali i povezanost centra s istočnim dijelom grada ne samo u dnevnoj komunikaciji biciklista nego i za odlaske biciklom u prirodu na jednodnevne izlete za cijele obitelji“, kažu u Gradu.

Dodaju da je trenutno je u izgradnji dionica od Zavrtnice do Donjih Svetica koja je kao i cijela magistrala odvojena od motornog prometa tako da je sigurnost vožnje dovedena do maksimuma. Osim toga, ova dionica će biti najduža „natkrivena“ biciklistička staza u ovom dijelu Europe, što osim sigurnosti, jamči i ugodnu vožnju tijekom mjeseci kada su učestale padaline.

 


Komentari