Zbrajaju se posljedice nezapamćene oluje u Slavoniji: ‘Sve nam je uništeno, kako ćemo živjeti’

Posljedice nevremena (Foto: Emica Elvedji / CROPIX / Facebook)

Jako nevrijeme praćeno kišom, tučom i jakim vjetrom pogodilo je u ponedjeljak više županija, uzrokujući veliku materijalnu štetu, posebno u Vukovarsko-srijemskoj županiji, izvijestilo je to Ravnateljstvo civilne zaštite.

Naime, grmljavinsko nevrijeme nad Vukovarom razvilo se u superćeliju, odnosno rotirajući vrtlog unutar oblaka. Županijski centar 112 Vukovar primio je oko 70 poziva zbog posljedica olujnog nevremena koje je zahvatilo područje Vukovarsko-srijemske županije u večernjim satima, uzrokujući materijalnu štetu.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro će s Franjom Oreškovićem, zamjenikom župana koji obnaša dužnost župana Vukovarsko-srijemske županije i Ivanom Bosančićem, zastupnikom Hrvatskog Sabora danas posjetiti nevremenom pogođene Bošnjake.

‘Kako ćemo mi živjeti’

Među mjestima koja su tijekom nevremena najgore prošla su Bošnjaci kod Županje u kojima je padala tuča veličine teniske loptice, ali i područje Kutine. Također, u ludbreškom kraju pijavica je rušila sve pred sobom, a i od zapada Slavonskog Broda do Nove Gradiške ima oštećenih automobila i krovova kuća.

“Sve nam je uništeno, auti su nam uništeni, voćnjak nam je uništen, njive su nam uništene, bašče su nam uništene. Ne znam što bih rekla više, ovo više nema smisla, hoće li nam netko pomoći, tko će ove štete moći namiriti, kako ćemo mi živiti”, rekla je za HRT Vesna Gurov.


Nadalje, sve nadležne službe su na terenu i rade na sanaciji štete, a područje obilaze vršitelj dužnosti župana Franjo Orešković i voditelj Službe civilne zaštite Vukovar Stjepan Draganić, navode iz Ravnateljstva civilne zaštite.

Brojni pozivi građana

Podsjetimo, nevrijeme je oko 18:30 sati zahvatilo i zapadni dio Brodsko-posavske županije, gdje je Županijski centar 112 zaprimio oko 60 poziva građana zbog padova stabala, oštećenja krovova, električnih vodova i automobila.

U Županijskom centru 112 Zagreb zaprimljeno je dvjestotinjak poziva građana koji su tražili intervenciju žurnih službi zbog sanacije posljedica nevremena. Također, primljeno je 15-ak poziva s područja Grada Zagreba koji su se odnosili na uklanjanje stabala s prometnica. Najviše poziva bilo je s područja Dugog Sela, Jablanovca i Marije Gorice, vezano uz srušena stabla na prometnice, poplavljene podrume i garaže, oštećenja krovova obiteljskih kuća te oštećenje krova osnovne škole u Mariji Gorici.

Zbog pada stabla na elektroenergetski vod, bez struje su ostali korisnici u Općini Kloštar Ivanić te naseljima Šćapovec, Vinari, Predavec, Krišci i Čemernica Lonjska. U Županijskom centru 112 Zagreb nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama te su žurne službe na terenu i rade na otklanjanju posljedica nevremena.

Olujno nevrijeme uništilo dijelove Hrvatske, na oprezu treba biti i danas: Evo što se očekuje


Komentari