Zbog opasnih vrućina izdan niz upozorenja: Evo kada se očekuje vrhunac toplinskog vala

Vrućine u Zagrebu (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

U nastavku tjedna očekuju nas prave ljetne temperature. Tako će u utorak u Zagrebu najviša dnevna temperatura biti između 33 i 35 °C, a na Jadranu ponegdje i do 36 °C. Zbog prilično visokih temperatura, za pojedina je područja izdano narančasto upozorenje.

Naime, Zagrepčane i u utorak očekuju ljetne vrućine. “Pretežno sunčano i vruće. Uz umjeren i jak razvoj oblaka poslijepodne mala vjerojatnost za poneki pljusak s grmljavinom na širem području grada. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Najniža jutarnja temperatura zraka između 20 i 23, a najviša dnevna od 33 do 35 °C”, prognozira Državni hidrometeorološki zavod.

Nadalje, za zagrebačku je regiju zbog toplinskog vala za utorak izdano i žuto upozorenje. Također, građanima metropole se preporuča da od 10 do 17 sati izbjegavaju boravak na suncu s obzirom na to da će biti umjeren i visok UV indeks.

Razina UV indeksa u utorak u Zagrebu (Foto: Vrijeme&Radar)

Narančasto upozorenje u dijelovima zemlje

U periodu od 11 do 14 sati će UV indeks biti visok (razina 6 i 7) pa se građanima preporučaju dodatne mjere zaštite. “Sredinom dana potražite hladovinu, nosite prikladnu odjeću, šešir i sunčane naočale, koristite kremu za sunčanje s dovoljnim zaštitnim faktorom za nepokrivenu kožu”, piše Vrijeme&Radar. Od 17 sati pa nadalje će UV indeks biti nizak pa Zagrepčani mogu uživati na suncu.

I u ostatku Hrvatske će u uorak biti vruće. “Pretežno sunčano i vruće, no ne i posve stabilno. Poslijepodne se uz umjeren i jak razvoj oblaka lokalno očekuju pljuskovi s grmljavinom, posebice u unutrašnjosti Dalmacije i u Gorskoj Hrvatskoj. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati umjerena bura, podno Velebita mjestimice i jaka, sredinom dana će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 17 do 22, na Jadranu od 22 do 27, a najviša dnevna većinom između 31 i 36 °C.

Za utorak je izdano upozorenje za područje cijele zemlje. Za tri je regije, zbog iznimno visokih temperatura izdano narančasto upozorenje koje se karakterizira kao ‘opasno’. Naime, riječ je o dubrovačkoj, splitskoj i riječkoj regiji gdje se očekuje toplinski val. Na ovim će područjima temperature biti više od 33 °C.


Izdan niz upozorenja za cijelu Hrvatsku (Foto: DHMZ)

Očekuje se toplinski val

“Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi”, poručuju iz DHMZ-a.

Žuto upozorenje je zbog toplinskog vala izdano za zagrebačku, osječku, karlovačku, gospićku i kninsku regiju. Za Kvarner i Kvarnerić te Velebitski kanal je također izdano žuto upozorenje, ali zbog vjetra.

“I u nastavku tjedna nastavak ljetne vrućine uz još jedan toplinski val čiji će vrhunac biti u petak. Prevladavat će sunčano, a uz razvoj oblaka mjestimičnih pljuskova može biti u srijedu i četvrtak”, prognozira meteorologinja Dunja Plačko-Vršnak za HRT.

Uz vrućine stiže opet i ‘neman’ s juga: Na novim kartama se vidi kad će nove oluje

Preporuke zbog toplinskog vala: Izbjegavajte boravak na suncu od 10 do 17 sati, pijte redovito i prilagodite izlaganje sunčevom UV zračenju, pišu meteorolozi na stranici Vrijeme&Radar.


Komentari