Započele su prijave programa za upise u srednje škole: Evo što trebate znati

Srednjoškolci, ilustracija (Foto: Damjan Tadic/CROPIX)

U petak 21. lipnja je na radost mnogih đaka, završena školska godina, ali za 41 tisuću osmaša koji ove godine završavaju osnovnoškolsko obrazovanje, tek slijedi najvažniji period. Naime, pred njima su upisi u srednje škole, a planiran je broj upisnih mjesta za ukupno 48.135 učenika.

Podsjetimo, prijave redovitih kandidata u sustav su za upise u srednju školu 2024./2025. su započele 27. svibnja.  Danas, 28. lipnja u 8 sati,  pak kreću prijave srednjoškolskih programa za upis u nadolazeću školsku godinu na stranici srednje.e-upisi.hr i traju do 8. srpnja. Za za učenike koji prijavljuju programe koji zahtijevaju dodatne provjere prijave pak traju do 1. srpnja.

Tako kandidat može prijaviti najviše 6 odabira programa obrazovanja, a ljestvicu poretka treba složiti na način da na prvo mjesto đak postavite školu i program koji najviše želi upisati i tako redom sve do šestog mjesta.

Učionica, ilustracija (Foto: Pexels)

Aplikacija će svaki sat tražiti mjesto na najvišem prioritetu

Prijave programa koji ne zahtijevaju dodatnu provjeru traju do 8. srpnja u 12 sati, dok programe koji zahtijevaju dodatne provjere učenici mogu prijavljivati do 1. srpnja u 16 sati.

Srednjoškolci trebaju listu prioriteta pažljivo pripremiti tako da se na vrh liste postavi program obrazovanja koji se najviše želi upisati, a zatim i ostali, željenim redoslijedom.

Važno je da kandidati provjere jesu li im svi programi obrazovanja na listi prioriteta poredani prema njihovim željama i mogućnostima jer nakon zaključavanja odabira programa obrazovanja odnosno škola, nikakve izmjene više neće biti moguće.


Kako piše na stranici na kojoj se vrši upis, svaki puni sat, aplikacija će za svakog kandidata tražiti mjesto na najvišem prioritetu, a za koji kandidat ima dovoljno bodova da se nalazi unutar upisne kvote. Također, važno je da učenici shvate da program pored kojeg u stupcu “Najbolji odabir” stoji zelena kvačica je program za koji kandidat trenutno ostvaruje pravo upisa.


Komentari