Zagrepčanka pretrpjela šok: ‘Primijetila sam kako je nešto pljusnulo, osjetila sam mučninu’

Objava osvanula u grupi ''Halo inspektore'' (Foto: Pexels)

Kako bi proizvodi na tržištu bili zdravstveno ispravni te ispunjavali sve tražene uvjete, provodi se kontinuirana kontrola u tvrtkama koje proizvode stavljaju na tržište.

Ipak da kontrole nisu uvijek dovoljne, pokazuje slučaj na Facebook stranici ”Halo, inspektore”. Riječ je o gospođi koja je za blagdane kupila Fructalov Classic Orange sok da bi 26. prosinca u tom proizvodu naišla na nešto čemu se nikako nije nadala.

Kako piše u objavi na stranici, gospođa je 26.12. otvorila sok od naranče Fructal i popila čašu soka. “Na tu prvu čašu nije se ništa pokazalo, vidjelo ili osjetilo u soku, ništa što bi nagovijestilo kako nešto nije u redu.

Pljusnulo u tetrapaku

No, međutim, sat, dva nakon toga krenula sam popiti još jednu čašu i osjetila kako mi je nešto kao pljusnulo u tetrapaku. S time da sam u čaši vidjela i nešto sivo, dok je sok iz tetrapaka otežano curio.

Kad smo razrezali tetrapak imali smo što vidjeti – ogroman komad gljivice ili što već. Prije izvjesnog vremena osjetila sam mučninu i povraćala sam. I sva sreća da nisam tu drugu čašu ipak popila”, govori vidno uznemirena i zabrinuta gospođa.


Odmah se javila u Nectar iz Bačke Palanke koji je i vlasnik Fructala. S obzirom da nije ni poslije nekoliko dana dobila nikakav odgovor ili reakciju, obratila se stranici Halo, inspektore, a oni su dalje kontaktirali Fructal i Nectar koji im je uskoro poslao odgovor.

‘Kompanija koja posluje prema najvišim standardima’

U nastavku prenosimo Fructalov odgovor.

”Mi smo kompanija koja posluje prema najvišim standardima proizvodnje prehrambenih proizvoda i postoje usvojene procedure koje poštuju i prava potrošača.

Takva procedura nalaže da istražimo reklamaciju na način koje je transparentan za sve strane, što podrazumijeva da nam se dostavi uzorak (ili nam se da adresa kako bismo isti preuzeli) predmetnog proizvoda, da nam javite broj serije sapakovanja i datum punjenja i ukoliko je moguće račun prodajnog objekta u kojem ste proizvod kupili.

Na taj način možemo uraditi kompletnu laboratorijsku analizu s čijim izvještajem biste bili upoznati”.

Zagrepčani ponovno u strahu: ‘Bojim se da će zavući ruke u naše novčanike’

Zagrepčanka je potom izvijestila o sadržaju koji je ugledala nakon što je otvorila pakiranje tetrapaka.

”K tome, nitko mi nije niti javio što i kako trebam uraditi s tim uzorkom. Na slikama se lijepo vidi neka hrpa gljivica i tragovi na kakvom se mjestu ta gljivica (ili što već jest) držala uz stijenku unutar tetrapaka sve dok se mućkanjem nije otrgnula.

Vidi se i veličina gljivice naspram veličine tetrapaka. Znači da je rasla tko zna od kada. Ja trenutno drugačije ne mogu dokazati osim sa slikama. A slikan je svaki sadržaj tetrapaka”, tvrdi gospođa.

Šokirana sadržajem tetrapaka (FOTO: FB Halo inspektore)

‘Ne možemo utvrditi uzrok’

Potom su naveli kako drugačije ne mogu utvrditi koji je uzrok.

”Proizvod je možda bio oštećen u transportu ili skladištu trgovca, odnosno radnje u kojoj ste kupili proizvod. Veoma je važna manipulacija proizvodom, na koju nažalost, nakon isporuke ne možemo da utječemo,” glasio je odgovor iz Nectara.

Zagreb se probudio u magli: Evo kakvo vrijeme nas očekuje ostatak dana

Gospođa je poslije rekla da je uzorak bacila jer smatra da tu gljivicu nitko ne bi zadržao nekoliko dana dok se nešto ne i ako se poduzme.

”K tome, nitko ne čuva baš svaki račun jer bismo bili zatrpani papirom do krova kuće, osim ako kupujemo neki skupocjeni uređaj ili slično, zbog jamstva i eventualne reklamacije”.

Stigao odgovor iz Fructala (FOTO: FB Halo inspektore)

Očitovao se suradnik

O cijelom slučaju se očitovao i stručni suradnik s velikim iskustvom u praćenju i analizi kvalitete hrane i pića te u području sigurnosti hrane koji tvrdi kako je riječ o tipičnom primjeru mikrobiološke kontaminacije proizvoda i gdje se radi se o kombinaciji kvasca i plijesni za koje treba utvrditi kako su nastali u samoj ambalaži.

”Što se i kako moglo to dogoditi možda bude pokazala daljnja analiza slučaja ( ili, ne daj Bože, neki novi sličan slučaj).

Kako bilo, potrošači, sada znaju kako postupati ako se dogodi nešto poput ovog primjera: uzeti uzorak, zaštititi ga od daljnjih utjecaja okoline, staviti u hladnjak, obavijestiti i trgovinu i proizvođača, po mogućnosti sačuvati račun i izboriti se za pravo potrošača na siguran i kvalitetan proizvod.

Što u ovom slučaju, sasvim sigurno, nije”, zaključuju iz Halo, inspektore”.


Komentari