Zagrepčanka otkrila velik problem, ugrožena i djeca: ‘Pa najbolje da letim u ovom kvartu’

Sve je više nesreća na pješačkom prijelazu (Foto: Ranko Suvar / CROPIX)

Promet u Zagrebu opterećen je brojnim problemima. Osim općih boljki koje su prisutne na razini cijelog grada poput gužvi, parkiranja i ostalog svaka četvrt ima i svoje neriješene prometne probleme koji ugrožavaju sigurnost građana.

Na jedan takav žale se i stanovnici Svete Klare. Naime, postala je im je lutrija prelaziti cestu na jednom raskrižju u kvartu jer nema označenog pješačkog prijelaza gdje je nekad postojao.

“Ovdje je nekad bio pješački prijelaz. Sad kad želim preci cestu masa njih u vozilima se ljuti. Ljutitu su jer briju da tu nema zebre. Pa najbolje da letim u ovom kvartu. Možda da kredom opet iscrtam zebru ili bude nadležna služba ovo riješila. Zna li se šta”, upozorila je jedna stanovnica.

Sveta Klara. Problematično raskrižje. (Foto: Screenshot)

‘Ovdje prelazi mnoštvo djece’

Koliko god se neki kvartovski problem poput ovog činio nekome trivijalan brojni slučajevi stradavanja pješaka, a ponajgore djece, u prometu u Zagrebu jasno govore da su baš ovo problemi na koje gradske vlasti i institucije trebaju obratiti osobitu pozornost. Smatraju tako i stanovnici Svete Klare koji su se o problemu oglasili na društvenim mrežama.

“Ovo je ozbiljan problem, još opasniji jer se vide tragovi pješačkom pješacima, dok auti bas i ne vide i nema znaka za pješački prijelaz”, “Tu bi na sve tri strane trebalo staviti onaj crveni ležeći sa zebrama jer se pojedinci tak propeljaju ko da su na utrkama”

“Ovdje prelazi mnoštvo djece i odraslih, s biciklima i pješice na nogostup u oba smjera. a problematično je prijeći jer se na ovom križanju uvijek vozila pokušavaju što brže uključiti na sporednu ili glavnu iz sporedne i fokusiraju se više na nadolazeća vozila nego na pješake”, pisali oni koji se svakodnevno suočavaju s opasnostima na tom raskrižju.


Semafor zbog kojeg Zagrepčani gube živce: ‘Pitanje je dana kada će se nekome nešto dogoditi’

Ozbiljan problem

Da je ovo problem s kojim se treba ozbiljno pozabaviti u svim zagrebačkim kvartovima svjedoče i brojni primjeri o kojima pišemo na portalu Zagreb.info. Opasnih raskrižja i pješačkih prijelaza ima u svim dijelovima grada i ljudi stradavaju.

U 2022. godini se dogodio velik porast pješaka koji su smrtno stradali u prometnim nesrećama. Od ukupno 41 osobe koja je smrtno stradala na području policijske uprave zagrebačke 11 je bilo pješaka. To je bio porast od 50% u odnosu na 2021.

Najčešći uzroci nesreća pješaka su neprilagođena i nepropisna brzina vožnje, kao i nepridržavanje sigurnosne brzine, jer zakon propisuje sigurnosnu brzinu kako bi vozač pravovremeno zaustavio vozilo i propustio pješake koji su stupili na pješački prijelaz.


Komentari