Zagrepčanka ostala zgrožena onim što je čula od zubarice: ‘HZZO nam brani da to radimo’

Posjet stomatologu ilustracija (Foto: Unsplash)

Osim obiteljskom liječniku, često moramo posjetiti i druge liječnike, poput zubara ili, u slučaju žena, ginekologa. Jedna nam je čitateljica poslala priču u kojoj je na svjetlo izašao jedan neugodan detalj glede zdravstvenog osiguranja u slučaju kad idemo tim liječnicima.

Zagrepčanka digla kredit za nove zube pa proživjela pakao: ‘Ne znam što imam u čeljusti’

Nju je, prepričava, naglo zadesila upala zubnog mesa, a kako bi taj problem što bezbolnije riješila obratila se svojoj (privatnoj) zubarici koja joj je propisala antibiotik koji mora uzimati pet dana prije neugodnog zahvata.

Mlada je žena lijek podigla u ljekarni i platila pet eura, misleći kako će kad donese recept liječnika obiteljske medicine taj novac dobiti nazad. No, onda je uslijedio neugodan odgovor zagrebačkog liječnika.

I oni su liječnici

“HZZO nam brani da pišemo lijekove koje ginekolozi i stomatolozi propisuju, pogotovo antibiotike”, rekao joj je doktor. Nika smatra da je to poprilično drsko.


“Ti isti stomatolozi i ginekolozi su svoje obrazovanje završili u Hrvatskoj i već godinama imaju svoje ordinacije u ovoj zemlji. Radi se o uglednim liječnicima. Zašto iz HZZO tretira na drugačiji način od liječnika u bolnicama ili domovima zdravlja? U čemu je problem?”, pitala je čitateljica.

HZZO-u smo poslali kronologiju slučaja i zamolili ih za objašnjenje. Evo što su nam rekli…

Foto: Pexels

“Prema važećem Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju, članku 34. stavku 3., osiguranim osobama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), u okviru prava na zdravstvenu zaštitu iz obveznoga zdravstvenog osiguranja ne osigurava se plaćanje troškova zdravstvenih usluga koje su pružene za ‘terapijske i dijagnostičke postupke te lijekove koji su provedeni, odnosno primijenjeni na zahtjev osigurane osobe u okolnostima kada ti postupci i lijekovi nisu određeni od strane ugovorne zdravstvene ustanove ili ugovornog zdravstvenog radnika privatne prakse u sklopu korištenja prava iz obveznoga zdravstvenog osiguranja ili po svojoj vrsti i količini nisu pravo iz obveznoga zdravstvenog osiguranja”, napisali su.

Dakle, obiteljski doktor koji nije propisao antibiotik preporučen od neugovorenog doktora dentalne medicine postupio je ispravno, poštujući Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju”, odgovara glasnogovornik HZZO-a pa dodaje da “izabrani doktor obiteljske medicine ne propisuje niti lijekove koje su preporučili ugovoreni doktori dentalne zdravstvene zaštite”.

Što je s povratom novca

“Riječ je o stručnoj ingerenciji te lijekove za postupke liječenja u djelatnosti dentalne medicine može propisati samo ugovoreni doktor dentalne zdravstvene zaštite.

Svaki osiguranik HZZO-a ima pravo na izabranog doktora dentalne medicine u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koji u slučaju potrebe može propisati terapiju iz svoje nadležnosti, tj. djelatnosti koju je ugovorio s HZZO-om”, ističu iz HZZO-a.

Vezano za mogućnost povratka troškova, odgovorili su slijedeće. “Osigurana osoba kojoj je pružena zdravstvena zaštita u privatnoj, neugovorenoj zdravstvenoj ustanovi ima pravo podnijeti zahtjev za povrat troškova zdravstvene zaštite.

Majka iz Zagreba u šoku: ‘Liječnik je mojoj kćeri istrgnuo stolac iz ruku, pala je i udarila u glavu’

U slučaju da liječničko povjerenstvo HZZO-a utvrdi da se radi o zdravstvenoj zaštiti pruženoj u hitnom slučaju i odobri povrat sredstava, osigurana osoba može ostvariti povrat troškova, ali najviše u visini koju HZZO plaća ugovornim provoditeljima zdravstvene zaštite za tu vrstu zdravstvene zaštite.

Osigurana osoba može zahtjev za povrat novca podnijeti nadležnom Regionalnom ured ili Područnoj službi HZZO-a prema mjestu prebivališta odnosno boravišta.

Uz zahtjev za povrat sredstava osigurana osoba dužna je priložiti originalnu medicinsku dokumentaciju te original osobnog računa za plaćenu zdravstvenu uslugu, odnosno original računa za plaćeni lijek, ugradbeni ili potrošni materijal, ortopedsko ili drugo pomagalo te dentalno pomagalo/napravu koji obvezno mora glasiti na ime osigurane osobe koja je koristila zdravstvenu zaštitu”.


Komentari