Zagrepčanin na svoje oči vidio prevaru na tržnici: ‘Baba od 70 godina, eto takve stvari se događaju’

Tržnica (Foto: Neja Markicevic/CROPIX)

Cijene hrane otišle su gore, a poskupljenja građani u posljednje vrijeme osobito osjete na tržnicama. Ne samo da kilogram cvjetače, brokule ili špinata ovih dana na tržnicama košta vrtoglavih pet eura, jednako toliko košta i korijen (glava) celera. Na tržnici u Utrini u Zagrebu kilogram s listom košta i šest eura.

Objašnjenje prodavača

S druge strane cijene mnogih stvari niže su u trgovačkim lancima. Kupus i kelj koji na tržnicama koštaju 3 eura, a u trgovačkim centrima manje od eura. Objašnjenje jednog od prodavača na tržnici bilo je ovakvo:

“Eto, i moja mrkva je tri eura, a u trgovačkim lancima manje od jednog. No kad probate ovu mrkvu i njihovu, bit će vam jasno zašto. Uostalom, kad bi pala potražnja, pala bi i cijena”, pojasnio je razliku u cijenama.

Kilogram ove namirnice u trgovinama je 69 centi, dok je na tržnicama znatno skuplje: ‘Bit će vam jasno zašto’

‘Baba od 70 godina’

No, u komentarima na članak o ovim velikim razlikama u cijenama našao se primjer jednog Zagrepčanina, a samo je jedan od mnogih koji su takva svjedočanstva podijelili na društvenim mrežama.


“Baba od 70 godina u trgovačkom centru kupuje velike količine mrkve, celera…
Vidjeh je na tržnici sat vremena kasnije kako je rasprostrla robu na klupi, veli da je domaće. Cijena… 2x viša. Eto, takve stvari se događaju na tržnicama”, posvjedočio je Zagrepčanin.

Tržnica. (Foto: Berislava Picek/CROPIX)

Poljoprivrednici pak poručuju kako bi se, kad bi se htjelo, lako bi  saznalo tko je proizvođač, a tko švercer na tržnicama. Ovako, tvrde, ispada da od otkupa do maloprodaje cijena proizvoda neopravdano naraste i 2-3 puta pri čemu su debelo oštećeni i proizvođači i potrošači, a oni u sredini beru vrhnje.


Komentari