Zagrepčani su trebali odlučiti: Od sutra opskrbu plinom u Zagrebu preuzima Međimurje plin

Zgrada Gradske plinare Zagreb - Opskrba (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Od 1. listopada ove godine tvrtka Međimurje plin preuzima od Gradske plinare Zagreb – Opskrba javnu uslugu opskrbe plinom za građane Zagreba. Podsjetimo, gradska plinara je izgubila ulogu glavnog opskrbljivača plinom na javnom natječaju HERA-e u svibnju ove godine, što je iznenadilo Zagrepčane.

Nakon toga, Zagrebačka plinara – Opskrba građanima je poslala obavijest u kojoj je bilo istaknuto kako za promjenu opskrbljivača treba ispuniti zahtjev i potpisati ugovor o opskrbi plinom koji bi trebao stići na kućnu adresu te ga poslati poštom natrag na adresu zagrebačke plinare. Plinara je tako pokušala zadržati svoje klijente obećavajući nižu cijenu plina u odnosu na Međimurje plin.

Nadalje, iako je bilo rečeno da rok za podnošenje zahtjeva za prebacivanje s Međimurje plina na Gradsku plinaru Zagreb ističe u ponedjeljak, 23. rujna u 23:59, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević taj je rok produžio do petka, 27. rujna u 23:59.

Zgrada Gradske plinare Zagreb – Opskrba (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

‘Javna ili tržišna usluga’

Naime, građani koji su do 27. rujna prihvatili ponudu GPZO-a, nakon 1. listopada više neće biti korisnici javne usluge te prelaze na tržišnu uslugu. Javnu uslugu opskrbe plinom u Zagrebu tako od listopada 2023. godine do rujna 2027. godine može obavljati jedino Međimurje plin.

Također, prema odluci HERA-e, Međimurje plin mora najkasnije do 31. listopada dostaviti svim sadašnjim korisnicima javne usluge u Zagrebu novi ugovor o opskrbi plinom. Vezano uz temu opskrbe plinom na području Zagreba, Velike Gorice i Zaprešića, gradonačelnik Tomislav Tomašević danas u 11 sati održava konferenciju za novinare.

Podsjetimo, proces prebacivanja s Međimurje plina na Gradsku plinaru Zagreb nije za sve građane bio jednostavan. Naime, brojni građani požalili su se na to da im na kućnu adresu nisu stigli ugovori o opskrbi plinom te da nisu dobili odgovore na obrasce koje su plinari poslali mailom. S druge strane, neki su isticali da je proces prebacivanja za njih prošao bez problema.


Zagrepčani koji su propustili rok za plin dobili šansu, vremena je malo: ‘Sve nas maltretiraju’

‘Ključno je da dobiju informacije’

“Ja išla direktno u Holding. Doslovno sve sredila za pet minuta jer posebno obrađuju ugovore za plin”, “Otišla sam i čekala 20-ak minuta i nikakvih problema nije bilo”, “Dobila sve mailom, isprintala, upisala stanje brojila, potpisala, skenirala i vratila to sve mailom”, pisali su građani.

Također, mnogim građanima nije bilo jasno koja je razlika između toga da netko odluči potpisati ugovor s GPZO ili želi biti klijent Međimurje plina. Cijelu situaciju razjasnio je Zoran Dojčinović, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin.

“Opskrbljivač plinom dužan je unaprijed upoznati krajnjeg kupca s uvjetima iz tržišnog ugovora. Ključno je da kupac dobije sve bitne informacije kako bi mogao odlučiti koja je usluga povoljnija za njega – javna ili tržišna. Posebno su značajne sljedeće odredbe ugovora: cijena plina tijekom ugovornog razdoblja, ugovara li se fiksna ili promjenljiva cijena, trajanje ugovorne obveze, kolika je naknada za prijevremeni raskid ugovora, odredbe o načinu produljenja ugovora itd.”, pojašnjava Dojčinović.


Komentari