Zagrebom se širi bakterijska infekcija: Epidemiolozi upozoravaju na porast broja novih slučajeva

Novorođenče (Foto: Freepik)

Epidemija hripavca, bakterijske infekcije koja najviše pogađa dojenčad, već se više od mjesec dana širi Hrvatskom. Epidemiolozi upozoravaju kako je u Zagrebu zabilježen porast slučajeva u odnosu na prethodne godine.

Početni simptomi kod starije djece i odraslih slični su simptomima prehlade i obično uključuju curenje ili začepljenost nosa, blago povišenu temperaturu i kihanje te jaki kašalj.

Curenje nosa jedan je od simptoma bolesti

U Zagrebu porast broja novih slučajeva

S obzirom na povećanu senzibilizaciju građana i zdravstvene struke, ali i osobitosti samog uzročnika odnosno visoke zaraznosti, u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo kontinuirano bilježe nove slučajeve. Riječ je uglavnom o obiteljskim kontaktima oboljelih ili razrednim kolegama oboljelih.

Ravnatelj Štampara dramatično upozorio na Hripavac: ‘Oči vam se izbeče, napadi su jako iscrpljujući’

”Evidentno je riječ o porastu u odnosu na prethodne godine zbog nekoliko čimbenika poput intenzivne cirkulacije uzročnika, nižih cijepnih obuhvata u Splitsko dalmatinskoj, Dubrovačko neretvanskoj, Osječko baranjskoj, Istarskoj, Primorsko- goranskoj županiji  i blijeđenja imuniteta nakon cijepljenja, ali i pojačanog testiranja osoba sa simptomima koji su do sada često bili klasificirani kao viroze nepoznatog uzročnika”, pojasnila ja za Zagreb.info prim. Mirjana Lana Kosanović Ličina, dr. med., voditeljica Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti NZJZ ”Dr. Andrija Štampar”.


Testiranje u HZJZ-u i u Klinici za infektivne bolesti

Testiranje u Zagrebu se provodi u prostorijama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, stoga mjerodavni pozivaju na cijepljenje zbog prevencije.

”S obzirom na strategiju ograničavanja širenja epidemije, a to je nadoknada propuštenih doza cjepiva u dječjoj dobi, kao i preporuku cijepljenja trudnica u drugom i trećem trimestru zbog zaštite novorođenčadi te cijepljenje djelatnika koji rade na novorođenačkim i dojenačkim odjelima u zdravstvenim ustanovama, interes za cijepljenje je povećan”, pojašnjava Kosanović Ličina.

Što je hripavac? Ovo su simptomi na koje trebate obratiti pažnju

Propuštene doze cjepiva u dječjoj dobi potrebno je nadoknaditi kod izabranog pedijatra ili liječnika obiteljske medicine, a ako je riječ o djetetu školske dobi nadležnom liječniku školske medicine.

Trudnice i ostali koji se trebaju cijepiti, mogu se cijepiti u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo ”Dr. Andrija Štampar” u Mirogojskoj cesti 16 ili u ispostavama Zavoda, a raspored cijepljenja je dostupan na webu.

Simptomi bolesti

Simptomi bolesti mogu se podijeliti u tri stadija. Početni simptomi kod starije djece i odraslih slični su simptomima prehlade i obično uključuju curenje ili začepljeni nos, blago povišenu temperaturu i kihanje te jaki kašalj – kataralni stadij.

Drugi stadij bolesti naziva se paroksizmalni stadij, zbog karakterističnih napadaja kašlja te može trajati dva do šest tjedana. Paroksizmi kašlja sastoje se od pet do deset kašalja u vrijeme jednog izdisaja, nakon čega slijedi udisaj koji kod veće djece zbog suženja glasnica zvuči kao hripanje. Tijekom nekoliko dana, kašalj će se obično pogoršati i mogu ga pratiti grčevi i povremeno povraćanje.

Zagrepčanki se preko noći srušio svijet: ‘Završila sam s malim na hitnoj, a onda sam dobila užasnu vijest’

Napadaji kašlja su učestaliji tijekom noći, praćeni su povraćanjem i umorom, a moguće su i neurološke  komplikacije. U trećem stadiju oporavka – rekonvalescentni stadij, napadaji kašlja postaju rjeđi te prestaju kroz dva do tri tjedna, uz mogućnost trajanja do nekoliko mjeseci.

Klinička slika kod novorođenčadi  i dojenčadi najčešće je težeg kliničkog tijeka i najčešće nema karakteristične paroksizme kašlja. Nije još u potpunosti razvijen refleks kašlja, već se javlja otežano disanje, dahtanje, gušenje i usporeni rad srca.

 


Komentari