Zagrebački veliki brat: Čak 570 kamera diljem grada prati svaki naš korak

Ilustracija

Na čak 570 mjesta diljem cijelog grada postavljene su nadzorne kamere koje nas mogu snimiti u svakom trenutku, a koristi ih prometno redarstvo u svrhu uvođenja reda, prenosi HRT.

Prometno redarstvo ovlašteno je pisati kazne za nepropisno parkirana i zaustavljena vozila, a sve promatraju iz nadzornog centra. Desetak operativnih djelatnika s pomoću nekoliko kompjutora nadgleda prometnice i reagira na pojave.

“Oni su ti koji će locirati prekršaj i negativnu društvenu pojavu i reagirati u skladu sa zakonom, ovisno o tome radi li se o prometnom prekršaju ili o nečem drugom za što ćemo dojaviti nadležnim institucijama”, kaže Željko Renić, pomoćnik ravnatelja Sektora za komunalno i prometno redarstvo.

“Nadzorne kamere izuzimaju 4 fotografije prekršaja, a iz njih mi kreiramo obavijest o počinjenom prekršaju koja se naknadno dostavi stranci”, tvrdi prometni redar Tomislav Grgurić.

Redari napominju kako je zakon jasan. U više od 95 posto situacija vozilo se ne smije zaustavljati ako nije riječ o parkirališnom mjestu. “Nastojimo prevenirati i što manje biti represivni tako što damo ljudima i više od propisanih tri minute da uklone vozilo”, kaže Grgurić.

Prometno redarstvo je samo na temelju video nadzora lani izdalo 48.550 obavijesti o počinjenom prekršaju.


Volume 100%

 


Komentari