Zagrebački policajac godinama krao od prosjaka na Glavnom kolodvoru: Tvrdi da nije kriv

Glavni kolodvor (Foto: Tomislav Kristo / CROPIX)

Županijski sud u Zagrebu nedavno je donio nepravomoćnu presudu kojom je Kontakt-policajca I. policijske postaje Policijske uprave zagrebačke izrekao kaznu od 11 mjeseci zatvora zbog prakse iznuđivanja novca od prosjaka na Glavnom kolodvoru u Zagrebu. No, kazna zatvora odmah je zamijenjena radom za opće dobro.

Tijekom perioda od punih tri godine, od 2016. do 2019., ovaj policajac je koristio svoj položaj kako bi nezakonito zarađivao, prilazeći prosjacima na kolodvoru i odvodeći ih do obližnjeg hotela. Prijetio im je privođenjem i pustio bi ih na slobodu jedino ako mu predaju novac koji su isprosili.

Prema navodima nepravomoćne presude, policajac je jednoj prosjakinji u pet navrata uzeo oko 60 kuna, ukupno 300 kuna ili 39,82 eura. Proces suđenja policajcu je trajao gotovo pet godina zbog poteškoća u pronalaženju prosjaka koji bi potvrdili svoje iskaze. Kada je konačno pronađena, prosjakinja je potvrdila da je policajac uzimao novac od nje.

Kaže da su mu smjestili

Drugi prosjak, iako identificiran, nije ponovio svoje svjedočenje na sudu zbog problema s pamćenjem, što je rezultiralo oslobađanjem policajca za dio optužbi.

Unatoč tvrdnjama policajca da je nevin te da mu je sve smjestio muškarac koji je iskorištavao prosjake na kolodvoru, sudsko vijeće nije povjerovalo u te tvrdnje.

Sutkinja Mirjana Horvat obrazlažući presudu istaknula je važnost integriteta i etičkih standarda među policajcima te naglasila da policajci moraju imati iznadprosječni stupanj zakonitosti, etičnosti i pravednosti postupanja.


Zagrebački policajac istukao krivog čovjeka: Uz to je bio i slijep


Komentari