Zagrebački fakulteti najavili velike novosti: Uskoro kreću upisi u novi studij

Otvara se novi studij (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Odlične vijesti najavio je Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu (FER) i Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu (FSB). Naime, ti fakulteti uvode prvi združeni sveučilišni diplomski studij ‘Biomedicinsko inženjerstvo’ u Hrvatskoj.

Nositelj studija je FER, a u izvođenju programa sudjelovat će i nastavnici Medicinskog fakulteta u Zagrebu (MEF). Također, uvođenjem novog studija studenti u Hrvatskoj prvi put će moći steći kvalifikaciju ‘magistar inženjer/magistra inženjerka biomedicinskog inženjerstva’, s pripadajućim stručnim nazivom ‘mag. ing. biomeding’.

Nadalje, pokretanje prvog diplomskog studija biomedicinskog inženjerstva u Hrvatskoj predstavlja važan korak prema odgovoru na suvremene izazove u zdravstvenom sustavu, poglavito u kontekstu starenja društva i rastućih troškova liječenja u EU i u svijetu.

Studenti u Zagrebu, ilustracija (Foto: Ranko Suvar / CROPIX)

Upis prve generacije

Studijski program traje dvije godine, a završava stjecanjem 120 ECTS bodova te izradom i obranom diplomskog rada. Konkurentan je odgovarajućim studijima drugih svjetskih sveučilišta.

Prva generacija studenata bit će upisana u akademskoj godini 2024./2025., a upisna kvota na ljetnom roku iznosi 30 studenata. Magistri inženjeri zapošljavat će se u poduzećima koja se bave razvojem, prodajom i podrškom biomedicinskim proizvodima te u privatnim i javnim zdravstvenim institucijama.

Predstavljanje novog studija održat će se 11. lipnja 2024. u 10 sati u Sivoj vijećnici na zagrebačkom FER-u. Tom prilikom očekuju se obraćanja prorektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Borisa Brkljačića, dopredsjednika HAZU akademika prof. dr. sc. Davora Miličića, dekana FER-a i FSB-a prof. dr.sc. Vedrana Bilasa i prof. dr. sc. Zdenka Tonkovića, te voditelja studija, akademika prof. dr. sc. Svena Lončarića i prof. dr. sc. Tanje Jurčević Lulić.


Studenti otkrili kako je studirati u Zagrebu: ‘Nerijetko izgubim više od sat vremena na vožnju tramvajem’


Komentari