Zagrebačke škole mogu se pohvaliti: Imaju nove jelovnike, evo o čemu se radi

Prehrana u školi, ilustracija (Foto: Pixabay)

Svaki treći osmogodišnjak u Hrvatskoj, točnije njih 36 posto, ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu, pokazuje istraživanja CroCOSI 2021./2022. koje provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo. To isto istraživanje pokazuje i da je najmanji udio i dječaka i djevojčica s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom zabilježen je u Zagrebu.

Neki će to pripisati većem standardu koji omogućuje da roditelji svoje dijete upiše na neki sport, kojim se bavi nekoliko puta tjedno, a drugi će pripisati činjenici da školski obroci pomažu u prehrani.

Školska prehrana iznimno je važna u promicanju zdravlja djece, kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Njena uloga nije isključivo zadovoljavanje energetsko-nutritivnih potreba, već ona ima i izraženu odgojno-obrazovnu komponentu.

Školska kuhinja, ilustracija (Foto: Marko Todorov / CROPIX)

Novi jelovnici u školama

Iako neke škole i dalje imaju problema sa slaganjem jelovnika, zagrebačke su škole dobile pomoć od strane Grada Zagreba.

Ove školske godine po prvi put u povijesti uvedeni su jedinstveni, sezonski i nutritivno uravnoteženi jelovnici koje je, zajedno s pripadajućim normativima i recepturama izradio tim stručnjakinja Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta. Novi se jelovnici u škole uvode postupno, ovisno o kapacitetima i mogućnostima svake pojedine škole, kažu nam u Gradu Zagrebu.

U školske kuhinje i blagovaonice desetljećima se nije ulagalo, zbog čega je velik dio njih zastario, neadekvatan i nedovoljnog kapaciteta za osiguravanje toplog obroka svakom učeniku te punu primjenu novih jelovnika.


Zagrebačka djeca u jednoj stvari prednjače: Za to su najviše zaslužne škole

Zapošljavanje kuhara i nutricionista

Veliki izazov predstavlja i nedostatak kuharica i kuhara, počevši od ishođenja suglasnosti za zapošljavanje od strane resornog ministarstva, do pronalaska osoba zainteresiranih za taj posao.

„Tijekom 2023. i 2024. godine Grad Zagreb uložio je nešto više od dva milijuna eura u uređenje i opremanje kuhinja i blagovaonica zagrebačkih osnovnih škola, čime je olakšana priprema novih obroka. Pored navedenog, danas, u odnosu na 2022. godinu, čak 2.000 učenika više može konzumirati topli obrok“, navode u Gradu Zagrebu.

Prehrana u školama igra ključnu ulogu u borbi protiv pretilosti i promicanju zdravih navika. Mnoge škole provode programe koji promiču zdravu prehranu, uključujući ponudu voća i povrća, ograničenje šećera i masti, te promicanje vode kao najboljeg izbora pića. U Zagrebu je to školama daleko lakše jer imaju potporu Grada.

„Trenutno pripremamo niz projekata proširenja, rekonstrukcije i opremanja školskih kuhinja i blagovaonica kako bi što većem broju učenika osigurali mogućnost konzumacije toplog obroka, a školama olakšali implementaciju novih jelovnika. Pored navedenog, u planu je zapošljavanje nutricionista koji će u suradnji s kuharicama i kuharima dorađivati jelovnike sukladno specifičnostima škola i potreba učenika te tako dodatno unaprijediti kvalitetu prehrane“, pojašnjavaju u Gradu.

Zdrava prehrana (Foto: Pixabay)

Zelena javna nabava

Prehrambene navike koje se formiraju u djetinjstvu često se zadržavaju u odrasloj dobi, pa je važno promicati zdrave prehrambene obrasce od najranije dobi. To znači da bi djeca trebala konzumirati voće i povrće više nego kekse, hamburgere i sličnu hranu koja nema prave nutritivne vrijednosti.

Cilj projekta zelene javne nabave hrane je stvoriti održivi sustav prehrane, odnosno, uvođenjem ekološki, lokalno i sezonski proizvedene hrane, skraćivanjem transporta, smanjenjem ambalaže, učenicima osigurati kvalitetnu hranu, poljoprivrednicima osigurati tržište za ekološke i lokalne proizvode te tako pridonijeti ublažavanju klimatskih promjena, zaštiti prirode i okoliša.

„U pilot fazu bit će uključena 31 škola u kojima se na godišnjoj razini pripremi nešto više od 4,1 milijuna obroka. Inicijalno je zaprimljeno 13 ponuda zainteresiranih ponuditelja, a ponude se zaprimaju tijekom cijelog trajanja pilot faze“, kažu u Gradu.

Velika novost u zagrebačkim osnovnim školama, Tomašević: ‘Ovo nam je jedan od glavnih prioriteta’

Od ponuditelja su zatraženi certifikati, potvrdnice i druga dokumentacija kojom se dokazuje da ponuditelj uistinu nude ekološke proizvode, a isto će se kontrolirati i tijekom same isporuke proizvoda. Procijenjeni trošak nabave za škole u pilot projektu u naredne tri godine iznosi 1,2 milijuna eura.

„Spomenuti iznos u potpunosti će se financirati iz gradskog proračuna te neće doći do poskupljenja cijene prehrane za roditelje. Prve isporuke očekujemo s početkom nove školske godine“, zaključuju u Gradu.


Komentari