Zagrebačka ‘ulica straha’: Stanari mole za pomoć, osjećaju se ugroženo

Okupljanje u Ilici (Foto: Dnevnik Nove TV)

Prenoćište za beskućnike u najstrožem središtu Zagreba, smješteno u Ilici, postalo je izvor ozbiljnih problema za stanare obližnjih zgrada. Stanari tvrde da se prostor zloupotrebljava od strane osoba koje uopće nisu beskućnici te da je svakodnevni život postao nepodnošljiv zbog nasilja i zloupotrebe droga, izvijestio je u subotu navečer Dnevnik Nove TV.

Jedna od stanarki, koja je željela ostati anonimna, opisuje: “Oni se tu znaju potući. Zna doći do fizičkog obračuna između njih samih. Za svaku incidentnu situaciju se zove policija, ali mislim da je to njima isto preko glave. Jer to je na dnevnoj bazi sad postalo…”. Stanari, frustrirani i uplašeni, bilježe sve incidente videozapisima, što dodatno potvrđuje njihove tvrdnje.

Iako je prenoćište trebalo biti privremeno rješenje za beskućnike tijekom zimskih mjeseci, problemi su eskalirali. Stanari tvrde da se prenoćište koristi od strane istih osoba, koje često nisu u stvarnoj potrebi. “Mislim da je jako malen postotak ljudi koji se ovdje pojave, a da zaista trebaju tu biti i za koje je to idejno zamišljeno,” kaže jedna stanarka.

@zagrebinfo zagrebački branitelj već tri godine živi kao beskućnik 😔 #zagrebinfo #zagreb #črnomerec #beskućnici #odsrcadosrca ♬ original sound – zagreb.info

Osjećaju se ugroženo

Problem dodatno pogoršava sumnjivo ponašanje korisnika prenoćišta. “Ugrožen nam je osjećaj sigurnosti. Jedan se dan dogodilo da je jedan od štićenika ušao u naš haustor i u njemu prespavao. Osjećamo se neugodno jer kad navečer uđeš u haustor u kojem živimo samo ja i susjeda, nas dvije smo same tak da nije baš…”, dodaje stanarka.

S obzirom na situaciju, reporter Dnevnika Nove TV, Ivan Čorkalo, razgovarao je s Lorom Vidović, pročelnicom gradskog ureda za socijalnu zaštitu, koja je priznala ozbiljnost problema. “Svjesni smo problema i naravno da nas on brine. Problemi nastaju izvan redovnog radnog vremena prenoćišta, tijekom popodneva, kada se beskućnici skupljaju u veži i to uznemirava susjede. Vjerujem da suradnjom svih sustava možemo doći do rješenja,” rekla je Vidović.


Pročelnica Vidović pojasnila je kako prenoćište radi i naglasila da Grad Zagreb pruža uslugu prenoćišta od 19 do 7 sati ujutro svim potrebitim osobama. Iako je namjera bila pružiti ovu uslugu u centru grada kako bi se pomoglo beskućnicima, situacija je eskalirala do te mjere da su potrebne hitne mjere.

Sve gore stanje sa zagrebačkim beskućnicima: ‘Grad nam je dao neadekvatnu prostoriju, koliko vrijedi ljudski život’

Proširenje usluge prenoćišta

“Beskućništvo ima mnogo lica. Na temelju nečijeg vanjskog izgleda ne možemo suditi o kakvoj je osoba potrebi,” objasnila je Vidović, ističući da ne treba potvrda o tome da osoba zaista nema gdje drugdje prenoćiti.

Vidović je najavila i planove za proširenje usluga prenoćišta, uključujući otvaranje dnevnog boravka na adresi Ilica 239, što bi omogućilo veću socijalnu uključenost beskućnika te zatvaranje trenutnog prenoćišta jednom kada novi prostor bude spreman.

Dok stanari i dalje žive u strahu i nesigurnosti, ostaje vidjeti hoće li zajednički napori svih institucija donijeti rješenje i vratiti mir u njihove domove.


Komentari