Zagrebačka policija otkrila uzrok požara na Jakuševcu: Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Požar na Jakuševcu (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Zagrebačka policija završila je očevid zbog požara koji je izbio u četvrtak usred noći na platou pored odlagališta otpada na Jakuševcu. Naime, vatrogasci su dojavu o požaru dobili u 2:10 te je vatra bila lokalizirana nakon nešto više od sat vremena, a gorio je glomazni otpad.

“Obavljenim očevidom utvrđeno je kako je požar najvjerojatnije izbio uslijed samozapaljenja odloženog otpada”, poručili su iz Policijske uprave zagrebačke danas. Ipak, ostaje nejasno kako je moglo doći do toga da se otpad zapali sam od sebe.

Nadalje, iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’, priopćili su kako njihove mjerne postaje nisu izmjerile nedopuštene količine opasnih spojeva u zraku, iako su upozorili da bi moglo biti čestica zapaljenih tvari koje je vjetar raspuhao.

Požar na Jakuševcu (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Požar u Zaprešiću

Također, Nastavni zavod za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ isti je nalaz dao i za požar postrojenja za reciklažu u Zaprešiću koji je izbio prije tjedan i pol dana. Podsjetimo, vatrogasci su se s tim požarom borili gotovo cijeli dan, a oblak zapaljenog materijala natkrio je dio Hrvatskog zagorja i zapad Zagreba. Policija taj požar još uvijek istražuje.

“Tijekom očevida, koji je trajao više dana, izuzet je veliki broj raznih tragova čije će vještačenje provoditi vještaci Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja ‘Ivan Vučetić’ u nastavku kriminalističkog istraživanja. Također se izuzima dokumentacija koja će također biti dostavljena u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja ‘Ivan Vučetić’. S ciljem utvrđivanja uzroka požara nastavlja se vještačenje i kriminalističko istraživanje”, priopćili su iz PU zagrebačke.

Uzrok požara u Zaprešiću komentirala je i CIOS Grupa koja je vlasnik postrojenja. “Otvoreni plamen, na što upućuju preliminarna izvješća, pojavio se u plastičnom, odnosno ambalažnom otpadu koji se od komunalnih društava i građana prikuplja kroz javnu uslugu putem modela žutih vrećica, odnosno spremnika za plastiku. Iz tog se sadržaja, zbog karakteristika i gorivosti samog materijala, vrlo brzo proširio na ostatak proizvodne hale i u cijelosti zahvatio novo, najsuvremenije postrojenje za automatsko sortiranje otpada”, priopćili su tada iz CIOS-a.


Buktinja na Jakuševcu: Dok ste spavali noćas, niste ni slutili što su proživljavali stanovnici Jakuševca


Komentari