fbpx
09.10.2024.
Naslovnica Vijesti Zagrebačka oporba: Povećanje plaća zaposlenima u Gradskoj upravi je ‘dobar vic’

Zagrebačka oporba: Povećanje plaća zaposlenima u Gradskoj upravi je ‘dobar vic’

Mislav Herman (Foto: Lucija Ocko / CROPIX)

Oporbeni zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini iz HDZ-a i Plavoga grada u srijedu su uoči sjednice Gradske skupštine ocijenili da je gradonačelnikov prijedlog za povećanje plaća zaposlenima u Gradu Zagrebu “dobar vic”, jer im plaće povećava tri do 10 posto, a sebi dvostruko.

Povećanje plaća zaposlenicima Gradske uprave, koje je na dnevni red sutrašnje sjednice Gradske skupštine uputio gradonačelnik Tomislav Tomašević, predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman nazvao je “dobrim vicom” jer diže plaće zaposlenicima za 2,7 milijuna eura, a ima ekstra profit od poreza na dohodak od 141 milijun eura.

Ustvrdio je da je Tomašević “obična škrtica koja je nadmašila Superhika i Robin Hooda” zato što je uspio jednim potezom uzeti i bogatima i siromašnima.

Oporba ‘ocijenila’ suradnju u Saboru: ‘Nisu problem niski udarci nego što nema dijaloga’

Gradski proračun

O polugodišnjem izvještaju o izvršenju gradskog proračuna, koji je također na dnevnom redu sutrašnje sjednice, Herman kaže da je 2021. prihod od poreza na dohodak bio 598 milijuna eura, 2022. 692 milijuna eura, a lani 850 milijuna eura, što je porast za oko 23 posto. U prvih osam mjeseci ove godine prihod je iznosio 141 milijun eura.


Vlada spuštanjem maksimalnih stopa poreza na dohodak zapravo prisiljava Tomaševića da poveća plaće Zagrepčanima, iako je gradonačelnik imao godinu dana da to sam učini, dodao je. Gradski zastupnik Plavoga grada Ivica Lovrić rekao je da će plaće zaposlenicima rasti tri do 10 posto, što je zanemarivo jer su u proteklih nešto više od godinu dana u državnoj i javnoj upravi rasle između 45 i 50 posto.

Tomašević je nedavno jako podignuo plaće pročelnicima, a i njemu je plaća rasla dvostruko, dodao je. Lovrić tvrdi da je zagrebački proračun nikad bogatiji, ali umjesto da ti novci služe Zagrepčanima, njima se pokrivaju gubici Zagrebačkog holdinga, koji je u prvih šest mjeseci “natukao ozbiljan minus od 21 milijun eura”, a realni gubitak je i veći jer im je kroz povećanje cijena Čistoći i Zrinjevcu i dodatnim subvencijama Grad dodatno platio 17,5 milijuna eura.

Nestranačka zastupnica Dina Vasić rekla je da su prihodi ZET-a pali za 180.000 eura u odnosu na isto razdoblje lani, a u istom vremenu je Grad “upumpao” u ZET preko 9,2 milijuna eura. Rashodi ZET-a su nominalno manji za dva milijuna eura jer je zbog odredbe Vlade na gorivu i struji ostvario znatne uštede, kaže Vasić.


Komentari