Zagreb uvodi novu parkirnu zonu: Evo po čemu je ona posebna u odnosu na druge

Građani se vrlo često žale na nedostatak parkirnih mjesta (Foto: Tom Dubravec / CROPIX)

Na današnjoj sjednici Gradske skupštine donesena je odluka o uvođenju pete parkirne zone u metropoli, koja uključuje “Park & Ride” parkirališta.

Ova nova zona osmišljena je kako bi omogućila vozačima da parkiraju svoje automobile na određenim lokacijama i nastave putovanje javnim gradskim prijevozom koristeći jednu kartu.

Ovim se načinom planira smanjiti prometna gužva u centru grada i rasteretiti postojeća gradska parkirališta.

Treba paziti gdje se parkira (Foto: Darko Tomas / CROPIX)

Park & Bike

Još uvijek nisu određene točne lokacije koje će biti uključene u petu zonu niti cijene parkiranja, ali se zna da će naplata parkiranja u novoj zoni biti radnim danima od 7 do 20 sati.

Osim toga, vozačima će biti na raspolaganju i “Park & Bike” sustav, što znači da će moći koristiti javne bicikle za nastavak putovanja.

Nova odluka također donosi promjene u načinu dobivanja rezerviranih parkirnih mjesta, a mijenjaju se i uvjeti korištenja javnih parkirališta, garaža i svih drugih površina namijenjenih za parkiranje.


Na Zelenom valu se oslobađaju parkirna mjesta: Komunalno redarstvo izdalo nalog za uklanjanje ograde u Žerjavićevoj

Nove rezervacije parkirnih mjesta

Prema novom dokumentu, svi dosadašnji korisnici rezerviranih mjesta morat će ih osloboditi u roku od 90 dana od stupanja odluke na snagu.

Rezervirana mjesta će se ubuduće dodjeljivati državnim tijelima, sudbenoj vlasti, jedinicama lokalne i regionalne samouprave, diplomatskim delegacijama i sličnim organizacijama, ali maksimalno tri po organizaciji, a više mjesta samo uz iznimno dopuštenje.

Aparat za naplatu parkinga (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Zahtjeve za rezervaciju parkirnog mjesta morat će se podnijeti, a ona će se dodjeljivati na rok od dvije godine. Cijena rezerviranog mjesta varirat će od 265 do 530 eura mjesečno, ovisno o parkirnoj zoni u kojoj se mjesto nalazi.


Komentari