Zagreb tijekom Adventa bio najposjećeniji: Poznato otkud je došlo najviše turista

Advent u Zagrebu (Foto: Julien Duval/TZGZ)

Prema podacima Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) tijekom razdoblja Adventa Zagreb je bio najposjećeniji hrvatski grad.

U prosincu je u Zagrebu ostvareno 125.910 dolazaka i 236.190 noćenja, što predstavlja porast od 17% u dolascima i 10% u noćenjima, u usporedbi s istim periodom prošle godine.

Uz domaće goste, najviše gostiju pristiglo je iz BIH, Slovenije, Austrije, Srbije te Njemačke. U noćenjima su, pak, od turista, na prvih pet mjesta gosti iz BIH, Njemačke, Austrije, Italije te Slovenije.

Advent u Zagrebu (Foto: Julien Duval/TZGZ)

Sjajni rezultati

“Zagreb je cjelogodišnja turistička destinacija, a daljnjim razvitkom specifičnih vrsta turizma (kulturni, sportski, zdravstveni, poslovni) diverzificiramo ponudu, istovremeno zadovoljavajući različite interese i potrebe putnika, uz očuvanje kulturnih i prirodnih resursa, što je posebno važno”, rekla je direktorica TZGZ, Martina Bienenfeld  i dodala:

“S tim u vezi, iznimno nas veseli što su, uz sjajne rezultate za prosinac, još bolji rezultati na razini cijele godine. Naime, u 2023. godini zabilježili smo 21% više dolazaka i 13% više noćenja, odnosno 1.307.153 dolazaka te 2.541.030 noćenja, čime se Zagreb pozicionirao na prvo mjesto pod dolascima u Hrvatskoj.”


ZAGREB NIŽE USPJEHE: Turisti ga obožavaju, broj noćenja raste! Poznato iz kojih zemalja pristiže najveći broj gostiju

Struktura gostiju na razini cijele godine drugačija je nego u prosincu pa su, tako, od stranih gostiju po dolascima najbolji gosti iz Njemačke, SAD-a, Italije, BIH te Srbije, dok su po noćenjima na prvom mjestu gosti iz SAD-a, a slijede ih gosti iz Njemačke, Italije, Velike Britanije te BIH. Dodatno, prema aktualnim pokazateljima, u prosincu je u glavnom gradu ostvaren svaki treći dolazak te svako četvrto noćenje.


Komentari