ZAGREB DOBIVA NOVO RUHO: Uklanjaju se grafiti na Zakmardijevim stubama, a evo i koji je dio grada sljedeći na redu

Foto: Zagreb.info

U srijedu u podne počeli su radovi na uklanjanju grafita na Zakmardijevim stubama, čime ujedno počinje i primjena Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o zaštiti objekata od grafita koju je donijela Gradska skupština Grada Zagreba na svojoj 15. sjednici od 8. rujna 2022. godine.

Izjavu za medije dao je Tihomir Milovac, predsjednik Povjerenstva Grada Zagreba za zaštitu objekata od grafita, ujedno i zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Sljedeća je Vodnikova ulica koja je u cijelosti pošarana. Poslije toga slijede oba Zelena vala, Hebrangova i ostale ulice koje čine zelene valove. To su ulice koje su iznimno zašarane, a od urbanističke važnosti”, rekao je Milovac.

Kada je riječ o uklanjanju grafita na Zakmardijevim stubama ono će trajati oko 15 dana, ovisno o vremenu, a koštat će oko 78.000 kuna bez PDV-a. Čišćenje obavlja tvrtka K.G.V.H. EKO.

Na pitanje kako spriječiti u budućnosti nova šaranja po gradu, Milovac kaže da je to posao policije. ”Postoje kamere i razni oblici kako raspisati traženje za nepoznatom sobom. Međutim, ja mislim da je najbolji princip edukacija. Tu mislim i na upozorenje roditeljima da prate što im djeca rade u 2 sata usred noći. A tu su i škole koje bi trebale aktualizirati pitanje uništavanja javne imovine grafitima”, poručio je.

”Grafitere koji zatraže dozvolu za neku javu površinu definitivno ćemo podržati, tu nema ništa sporno. I dosad su razne inicijative dolazile za razne objekte, stambene i poslovne. Mi smo to vrednovali i ako je zadovoljavalo kriterije davali smo dozvolu. Razmišljamo o tome da na neki način objedinimo interes za oslikavanjem velikih murala i da napravimo jedan prostor koji bio trajni festival muralista”, rekao je Milovac.



Komentari