Zaboravite na ovaj ‘narodni lijek’: Liječnici ga nikako ne preporučuju za borbu protiv hladnoće

Hladno jutro u gradu, ilustracija (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Temperature možda nisu kakve su bile prije 20 ili 30 godina, ali su još uvijek poprilično ozbiljne. Zagreb se jutros probudio na -11 stupnjeva, a čak -13 zabilježeno je u obližnjem Samoboru.

U Zagrebu jutros dvoznamenkasti minusi: Uključeno narančasto upozorenje DHMZ-a, evo što nas čeka

Vedro i vrlo hladno vrijeme očekuje nas i tijekom dana, a mnogi će ga iskoristiti za izlazak u prirodu ili šetnju gradom. Treba, međutim paziti na savjete liječnika oko toga kako se ponašati u ovako hladnim danima, jer može doći do ozbiljnih zdravstvenih posljedica.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo tako savjetuje da treba tako pratiti vremensku prognozu i upozorenja o niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama. Ako već morate izlaziti van, pazite da odjenete više slojeva tople odjeće,  po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila).

Upozorenje za kronične bolesnike

Glavu zaštitite kapom koja prekriva oba uha, a ruke zaštite rukavicama. Usta je dobro prekriti šalom zbog sprečavanja direktnog udisanja hladnog zraka (posebno važno za bolesnike s bolestima srca i dišnih puteva). Izuzetno je važna topla, udobna zimska obuća otporna na vlagu.


Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, preporučuje se izbjegavanje izlaganju niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U slučaju ledene kiše, smrzavanja ili snijega na tlu, budite oprezni radi klizavih pločnika i kolnika te povećane mogućnosti padova i prijeloma kostiju. Kod niskih temperatura treba izbjegavati teže fizičke poslove na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.

Liječnici upozoravaju da se pri uzimanju tekućine osobito preporučuju topli napici te da se izbjegavaju alkohol i kofein. Alkohol, naime, širi krvne žile pa se tijelo zapravo još lakše ohladi što može dovesti do pothlađenja.

Također, starije osobe s vremenom gube mogućnost osjeta promjena temperatura pa im se osim praćenja vremenske prognoze preporučuje i da imaju termostat u kući.

SAVJETI LIJEČNIKA: Evo kako se zaštititi od gripe!

Starije su osobe sklone oticanju nogu i zimi trebaju paziti na elemente koji im pogoršavaju teškoće. Nužno je izbjegavati dugo stajanje i sjedenje. U hladnim mjesecima često treba biti u kontaktu sa starijom osobom koja mora uvijek uza sebe imati osobne podatke, ime i prezime, adresu stanovanja i broj telefona.


Komentari