Vulkan u susjedstvu eruptirao dok su turisti bili u obilasku: Snimke su nevjerojatne

Erupcija vulkana Etna (Foto; Twitter/X screnshot)

U noći sa srijede na četvrtak, vulkan Etna ponovno je pokazao svoju moć, izbacujući lavu i gusti dim u spektakularnoj erupciji. Srećom, nije bilo većeg izbacivanja pepela iznad talijanskog mediteranskog otoka, niti izvješća o šteti.

Na objavljenim snimkama na društvenim mrežama mogu se vidjeti lava i krhotine koje su polako tekle niz planinu, stvarajući fascinantan prizor. U neposrednoj blizini nalazili su se istraživači koji su pomno promatrali erupciju.

Također, internetom kruže snimke turista koji su okidali ‘selfije‘, dok je u njihovoj pozadini aktivan vulkan.

Najaktivniji europski vulkan

Inače, Etna je jedan od najaktivnijih svjetskih vulkana, a nalazi se oko 30 kilometara sjeverno od grada Catanije. Najviši je to vulkan u Europi, koji prelazi 3.300 metara visine te dominira krajolikom Sicilije.

Također, mnogobrojne erupcije Etne poznate su od starog vijeka. Najstariji zapisi o vulkanskim aktivnostima potječu od grčkih povjesničara kao što su Thucydides i Diodorus Siculus.


Najrazornija zabilježena erupcija Etne dogodila se 1669. godine, kada je lava prekrila veći dio Catanije i dosegla obalu, nanoseći ogromnu štetu. Posljednja je erupcija bila 2021. godine.

Zanimljivo je da Etna ima vrlo plodno podnožje koje uključuje vinograde, masline, voće i drugo te je to područje gusto naseljeno. Etna je dio Parco dell’Etna, nacionalnog parka osnovanog 1987. godine.

Inače, spomenuti park štiti prirodni okoliš vulkana i pruža posjetiteljima priliku za istraživanje ovog jedinstvenog geološkog područja. Posjetitelji mogu uživati u nevjerojatnim prizorima i doživjeti bliski susret s jednom od najvažnijih prirodnih znamenitosti Europe.


Komentari