Vrhunac toplinskog vala: Danas i do 40 stupnjeva, već u 6 ujutro izmjerene nevjerojatne temperature

Vrhunac toplinskog vala (Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX/DHMZ)

Djelomice ili pretežno sunčano i vruće uz vrhunac toplinskog vala, a najviša dnevna temperatura od 35 do 40 Celzijevih stupnjeva, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za petak.

Lokalno u unutrašnjosti prema večeri i u noći mogući su pljuskovi i grmljavina, mjestimice i jače izraženi.

Vjetar većinom slab, prolazno do umjeren jugozapadni, na Jadranu i sjeverozapadni.

DHMZ

Temperatura u Rijeci i Dubrovniku dosegnut će 34, Zagrebu 36, Osijeku 37, Splitu 38 i Kninu 39 stupnjeva. Za tri regije, dubrovačku, splitsku i kninsku upaljen je i crveni meteoalarm.

U Dubrovniku je u 6 ujutro u petak izmjereno čak 32,7 °C, dok u Splitu gotovo 30 °C. U Zagrebu se jutros nešto lakše disalo te je izmjeren 21 °C.

Već za vikend očekuje se pad temperatura, a ponegdje čak i grmljavinsko nevrijeme.


DHMZ

Preporuke DHMZ-a

Podsjetimo, s obzirom na to da pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova, DHMZ je popisao preporuke za zaštitu od velikih vrućina. “Držite lijekove na temperaturi ispod 25 °C ili u hladnjaku (pročitajte upute o skladištenju lijeka u uputi o lijeku). Tražite savjet liječnika, ako imate neku kroničnu bolest ili uzimate više lijekova.

Tražite pomoć ako imate vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju; što prije otiđite u hladniji prostor i mjerite temperaturu. Popijte vodu ili voćni sok da nadoknadite tekućinu. Smirite se i legnite u rashlađenu prostoriju ako imate bolne grčeve, najčešće u nogama, rukama ili trbuhu, često nakon rada ili vježbe po vrlo vrućem vremenu, pijte tekućinu koja sadrži elektrolite, a u slučaju da grčevi ostanu prisutni duže od jednog sata potražite medicinsku pomoć.

Savjetujte se s liječnikom u slučaju drugih tegoba ili ako opisane tegobe duže traju.
Ako neki član vaše obitelji ili osobe kojima pomažete imaju vruću suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovaraju i nemirni su), grčeve i/ili su bez svijesti, odmah zovite liječnika/hitnu pomoć”, savjeti su DHMZ-a.

Stiže toplinski val: Svi polijevaju glavu, a ovaj dio tijela treba močiti za osvježenje


Komentari