Vozače uskoro čeka velika promjena: Pripremite se na vrijeme

Vozačima prijete kazne ako ne stave zimske gume (Foto: Pixabay)

U Hrvatskoj, od 15. studenog tekuće godine pa do 15. travnja iduće godine, na zimskim dionicama javnih cesta obvezna je uporaba zimske opreme za sva motorna vozila, bez obzira na vremenske uvjete. Iznimka su jedino vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

Kao ključna komponenta sigurnosti na cestama, kvaliteta guma igra značajnu ulogu u sprječavanju prometnih nesreća, posebno tijekom zimskih mjeseci. Zakon jasno propisuje vrste guma koje se moraju koristiti, a zamjena ljetnih guma sa zimskima preporuča se čim temperatura padne ispod 7°C. Naime, ljetne gume u hladnim uvjetima gube elastičnost i prijanjanje, što drastično povećava zaustavni put vozila i time povećava rizik od nesreća.

Razlika između ljetnih i zimskih guma najbolje se vidi u testovima kočenja. Primjerice, automobil s ljetnim gumama pri temperaturi od -10°C i brzini od 60 km/h zaustavit će se nakon 55 metara, dok će automobil sa zimskim gumama stati nakon 44 metra. Kako temperatura pada, razlika u zaustavnom putu postaje sve veća, što čini zimsku opremu neizbježnom za sigurnu vožnju.

Gume, ilustracija (Foto: Pixabay)

Koja oprema je zakonski obavezna?

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, zimski uvjeti podrazumijevaju kolnik prekriven snijegom ili poledicom. Ako prometna policija zatekne vozilo bez zimske opreme tijekom zimskih uvjeta, vozaču će biti naređeno da zaustavi vozilo ili upotrijebi zimsku opremu. Nepoštivanje ove obveze može rezultirati novčanom kaznom od 132,72 eura.

Za vozila do 3,5 tone, obavezna oprema uključuje četiri zimske gume (M+S oznaka) ili četiri ljetne gume s najmanjom dubinom profila od četiri milimetra, uz lance za snijeg spremne za postavljanje na pogonske kotače. Autobusi i teretna vozila moraju imati lance ili zimske gume na pogonskim kotačima. Za vozila koja tehnički ne mogu koristiti lance, zimske gume su obavezne.

Iako je obvezna uporaba zimske opreme uobičajena u Hrvatskoj, zakonski okviri se razlikuju diljem Europe. Primjerice, u Njemačkoj je od listopada na snazi novi propis prema kojem se gume s oznakom M+S više ne smatraju zimskim gumama. Sada su dopuštene isključivo gume sa simbolom Alpine, što uključuje planinu s tri vrha i pahuljom. Kazne za nepoštivanje ovog zakona iznose oko 120 eura.


Kako pravilno skladištiti automobilske gume?

Kako odabrati gume?

Odabir pravih guma za vozilo ključan je za sigurnost u prometu, a proces odabira treba uzeti u obzir nekoliko važnih čimbenika, poput vremenskih uvjeta, tipa vozila i načina vožnje. Evo nekoliko smjernica kako pravilno odabrati gume:

1. Vrsta guma

Postoje tri glavne vrste guma ovisno o sezoni i uvjetima na cesti:

  • Ljetne gume: Dizajnirane su za tople uvjete i pružaju optimalne performanse kada je temperatura iznad 7°C. Ljetne gume imaju manji otpor kotrljanja, što omogućuje bolju upravljivost i kraći zaustavni put na suhim i mokrim cestama.
  • Zimske gume: Preporučuju se kada temperatura padne ispod 7°C. Imaju dublji profil i mekši gumeni sastav, što omogućava bolje prianjanje na snijegu, ledu i hladnim cestama. Na zimskim gumama traži se oznaka M+S (Mud and Snow) ili simbol Alpine (planina s tri vrha i pahuljom), koji označava da su certificirane za zimske uvjete.
  • Cjelogodišnje gume: Ove gume kombiniraju karakteristike ljetnih i zimskih guma, što ih čini pogodnima za vozače koji se susreću s umjerenim klimatskim uvjetima. Iako nisu najbolji izbor za ekstremne zimske ili ljetne uvjete, mogu biti dobra alternativa ako živite u regijama s blagom klimom.
  • Gume, ilustracija (Foto: Pixabay)

2. Dimenzije guma

Prilikom zamjene guma, vrlo je važno odabrati gume koje odgovaraju dimenzijama vašeg vozila. Dimenzije guma (širina, profil i promjer) možete pronaći na bočnoj strani gume, na naljepnici unutar vozila (najčešće na vratima ili unutar poklopca goriva) ili u priručniku proizvođača automobila. Na primjer, oznaka 205/55 R16 znači da je širina gume 205 mm, omjer visine prema širini 55%, a guma je namijenjena za kotač promjera 16 inča.

3. Indeks nosivosti i brzine

  • Indeks nosivosti: Označava maksimalnu težinu koju guma može podnijeti. Ovaj broj mora odgovarati preporukama proizvođača automobila.
  • Indeks brzine: Pokazuje maksimalnu brzinu koju guma može izdržati pod određenim uvjetima. Važno je odabrati gume s odgovarajućim indeksom brzine prema načinu vožnje i preporukama proizvođača vozila.

4. Kvaliteta i cijena

Gume različitih proizvođača variraju u kvaliteti i cijeni. Premium gume, poput onih poznatih marki (Michelin, Continental, Goodyear), obično pružaju bolje performanse, dužu trajnost i kraći zaustavni put, ali su i skuplje. Jeftinije gume mogu biti dobra opcija za vozače s manjim godišnjim kilometrima, no važno je obratiti pažnju na sigurnosne testove i recenzije.

PRIPREMITE SVOG LIMENOG LJUBIMCA ZA ZIMU: Donosimo pet savjeta za održavanje vozila prije dolaska hladnijeg vremena

5. Vremenski uvjeti i stil vožnje

  • Ako često vozite po snijegu i ledu, odaberite zimske gume s oznakom Alpine.
  • Vozači koji često voze u kišnim uvjetima trebaju odabrati gume s dobrim svojstvima otpora aquaplaningu (klizanje po vodi).
  • Ako se većinom vozite po autocestama, trebate gume koje nude udobnost i dugotrajnost, dok će sportski vozači tražiti gume s boljim prianjanjem i većom upravljivošću.

6. Održavanje guma

Nakon što odaberete i montirate odgovarajuće gume, bitno je pravilno ih održavati. Redovito provjeravajte tlak u gumama, balansirajte kotače i provjeravajte dubinu profila. Preporučena dubina profila za zimske uvjete je minimalno 4 mm.


Komentari