Vlada prelomila, pada novi potpis, dolazi još jedan val Filipinaca: ‘Potrebe su ogromne’

Strani radnici u šetnji gradom (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Državni tajnik u Ministarstvu rada mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ivan Vidiš, najavio je potpisivanje memoranduma o suradnji Hrvatske i Filipina u vezi tržišta rada.

Na summitu Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Vidiš je istaknuo kako je cilj osigurati siguran i kvalitetan sustav uvoza stranih radnika, bez nepravilnosti te smanjiti administrativne prepreke, posebno u vezi trajanja radnih dozvola za filipinske radnike u Hrvatskoj.

“Prema memorandumu, poslodavci će moći međusobno dovoditi strane radnike, ali isto tako postojat će kanal između država, gdje će se putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje dogoditi i određeni transfer radne snage”, najavio je.

Summit o radnicima s Filipina  (Foto: Josip Bandic / CROPIX)

‘Želimo spriječiti ilegalne radnje’

Trenutno u Hrvatskoj radi nešto manje od deset tisuća Filipinaca, a Vidiš je istaknuo da bi im produljenje trajanja radne dozvole pružilo bolje prilike za integraciju i rad.

Summitu je nazočio i filipinski ministar migrantskih radnika Hans Leo Cacdac koji je rekao da je Hrvatska Filipincima zanimljiva destinacija zbog plaća, ali i zbog činjenice što se lako uklope. “Želimo učiniti rad našim radnicima sigurnim i osigurati da ne dođe do ilegalnih radnji poput naplaćivanja troškova radnicima koje bi poslodavac trebao plaćati i ilegalnog dolaska odnosno dovođenja naših radnika”, upozorio je.

Na summitu je govorila i predsjednica HUP-a Irena Weber koja tvrdi da je dijalog važan kako bi i poslodavci i radnici iznijeli probleme s kojima se suočavaju te da konstruktivno olakšaju proces izdavanja dozvola.


Nova i stroža pravila oko stranih radnika: Do kraja godine moglo bi ih biti gotovo 180 tisuća

‘Taj će broj ipak polako padati’

Potrebe za radnom snagom su ogromne, a filipinski radnici su se pokazali iznimno vrijednima našim članovima, koji najčešće rade u sektorima poput turizma, ugostiteljstva i trgovine”, komentirala je.

Rekla je da se radnici s Filipina dobro integriraju na poslu te da bez problema postaju članovi tima. Rekla je da će potrebe za stranim radnicima i dalje biti, no da će taj broj polako padati.

“Najveći problem dolaska u Hrvatsku je činjenica da prođe dosta vremena da veleposlanstvo Hrvatske koje je zaduženo za Filipine u Indoneziji izdaje vize, a nakon toga je i dug period izdavanja radnih dozvola i dozvole boravka”, rekao je počasni konzul Republike Filipini Danijel Štern.


Komentari