Vikend idealan za kupanje uz jedno upozorenje: ‘U ovo vrijeme ne izlazite van’

Vrućine u Zagrebu (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Nakon kratkotrajnog osvježenja i prilično ugodnih temperaura, u subotu nas očekuju prave ljetne vrućine pa će tako u kontinentalnoj Hrvatskoj ponegdje biti i do 31 °C, a na moru i do 33 °C. Nadalje, u Zagrebu se očekuje i visok UV indeks pa se građanima preporuča dodatni oprez i zaštita.

Početak vikenda će diljem Hrvatske obilježiti sunčana razdoblja. “Pretežno sunčano, poslijepodne u većini krajeva i vruće. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni, na istoku i jugoistočni. Na Jadranu ujutro burin, zatim južni vjetar i jugo. Jutarnja temperatura zraka od 13 do 18, u gorju niža, a na Jadranu između 19 i 24 °C. Najviša dnevna uglavnom od 28 do 33 °C”, javlja Državni hidrometeorološki zavod.

Što se konkretno metropole tiče, temperatura bi u najvrućem dijelu dana mogla dosegnuti i 32 °C. “Pretežno sunčano i vruće. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 18, a najviša dnevna oko 32, na okolnom gorju od 24 do 26 °C”, piše DHMZ.

Temperatura u subotu 6. srpnja (Foto: DHMZ screenshot)

Oprez: Visok UV indeks

Također, u Zagrebu će u subotu biti visok UV indeks, a najgori će biti od podneva pa sve do 13 sati.

Naime, na stranici Vrijeme&Radar, mogu se pronaći podaci da će već u 11 sati biti visok UV indeks (razina 6), a stručnjaci upozoravaju da je neopgodna zaštita. “Sredinom dana potražite hladovinu, nosite prikladnu odjeću, šešir i sunčane naočale, koristite kremu za sunčanje s dovoljnim zaštitnim faktorom za nepokrivenu kožu”, upozoravaju stručnjaci.

Najgori period dana će biti od 12 do 13 sati, kada će UV indeks biti vrlo visok (razina 8), a kako stručnjaci pojašnjavaju, u ovakvoj je situaciji potrebna posebna zaštita.


UV indeks (Foto: Vrijeme&Radar screenshot)

Mjere opreza

“Izbjegavajte boravak na otvorenom u podne. Ako to nije moguće, potražite sjenu. Nosite sunčane naočale, prikladnu odjeću i šešir sa širokim obodom. Nanesite kremu za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom”, piše upozorenje na stranici Vrijeme&Radar.

Ova upozorenja o mjerama zaštite tijekom subotnjeg dana vrijede sve do 17 sati, kada stručnjaci predviđaju da će UV indeks biti dovoljno nizak (razina 2) pa Zagrepčani više neće trebati koristiti zaštitne mjere. Odnosno, vani će moći šetati bez straha da će UV zračenje imati negativan utjecaj na njihovo zdravlje.

Prirodno blago Slavonije Hrvatska prepušta strancima: Država odustala od prvenstva


Komentari