(VIDEO) ‘U sebi sam na trenutke željela umrijeti, tresla sam se i prejedala’ Zagrebačka glumica progovorila o bipolarnom poremećaju

O psihičkim bolestima nije lako javno govoriti, ali šutjeti više ne želi zagrebačka glumica, bivši model, majka dvoje djece te uspješna sportašica Tena Sakar Vukić. Od 2006. godine bori se s bipolarnim poremećajem, a svojom pričom želi pomoći drugima. Upravo zato, na Svjetski dan bipolarnog poremećaja, ispričala je koliko joj je teško nositi se s bolešću.

Gledam u sve njih i kažem si ‘Wau, super ti se stvar događaju‘, a u sebi sam na trenutke željela umrijeti

Život naše glumice i bivšeg modela prije 14 godina izgledao je idilično. Osvajala je modne piste, bila je odlična studentica PMF-a, voljela se družiti i baviti sportom, a onda je odjednom sve to nestalo…

“Krajem 2007. sam u jednoj već polu depresivnoj fazi dobila ulogu u seriji ‘Zabranjena ljubav’ kao buntovne tinejdžerice u srednjoj školi, imala sam 20 godina. Potpisala sam ugovor s tom produkcijskom kućom i ja umjesto da sam bila najsretnija u životu i da je sve to vodilo prema glumi koju sam ja htjela, ja sam trunula u sebi, to sad zvuči grozno, ali stvarno je tako bilo”, otkriva Tena.

Idiličan život koji je vodila prevario je sve njezine kolege sa seta. Duboko u sebi Tena je patila, sport ju je spasio, ali nitko nije znao kako se zaista osjeća. Vremena nakon snimanja serije nerado se sjeća .

“I onda bi se znala pretrpavati hranom nakon snimanja, doći doma, tresti se i imati užasan pritisak, ne posla i situacije oko sebe, nego u sebi i te boli i jada koju nosim, a nisam znala je li depresija ili ne”, objašnjava.


Ova hrabra žena okrenula se zdravom načinu životu, ali tijekom studiranja situacija je krenula krivim smjerom, što je zabrinulo njezine roditelje.

“Nisam imala koncentraciju, nisam imala ni emotivne ni psihičke ni kognitivne snage tako teško gradivo savladavati i nisu znali kako da mi pomognu i nisu znali što se događa”, prisjeća se Tena koja je samo željela biti sretna pa je zamolila majku da potraže stručnu pomoć. Psihijatrica na Rebru je zaključila da boluje od depresije.

No, smjene njezinog raspoloženja dovele su do nove dijagnoze. Ustanovilo se da Tena ima bipolarni poremećaj, a danas ova 34-godišnja majka dvoje djece koja se bavi digitalnim marketingom o tome više ne želi šutjeti.

“Još uvijek nisam savladala onaj dio da si priznam da nisam dobro”, govori nam Tena pa dodaje:

“Najgore je razdoblje bilo psihoza. Psihotični dijelovi bipolarnog poremećaja kad ste u maniji i kad vas uhvati tolika paranoja i toliki strahovi, toliko nešto nadrealno i nešto što ne postoji da niste uopće svjesni situacije i ne možete nikako sami sebe uvjeriti da ti strahovi koji se vama trenutno vrte po glavi nisu realni”.

Zadnje teško razdoblje za ovu uspješnu sportašicu bilo je prije dvije godine kad joj ni dva jaka antidepresiva nisu pomagala.

“Ona pomisao zar opet –  zašto? Zar opet neću ići na posao, zar opet se neću moći brinuti za svoje dijete onako kako bi ja htjela, zar opet neću moć trenirati, zar opet neću raditi, ići na utrke, peglat, kuhat, spremat, zar ću opet samo ležati u krevetu? Zar ću opet razmišljati da ne želim živjeti”, prisjeća se.

Srećom, tijekom teških razdoblja tu je za nju suprug kojeg je upoznala prije 13 godina. Bio je u “dobroj fazi”, ali i onoj koja je uslijedila nakon udaje i rođenja djeteta.

“Teško je što kada ste u depresiji vama ne može nitko pomoć osim doktora i lijekova, dok ne dođe do kemijskog balansa u mozgu. Nakon toga eventualno mogu pomoći drugi ljudi, druge metode, neke alternativne metode, sport i dodatne stvari koje ti uljepšavaju život”, zaključuje Tena koja je ipak uz sve nedaće koje je prošla je sretna ako bar jednu osobu inspirira da potraži pomoć jer zna koliko je život ljepši uz potporu obitelji, ali i stručnih osoba.


Komentari