Velika promjena na Autobusnom kolodvoru: Radovi već na proljeće, evo detalja

Prilagodit će se i prilazi prodajnim šalterima (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Velika promjena trebala bi se već za nekoliko mjeseci dogoditi na zagrebačkom Autobusnom kolodovoru, a najsretniije će njome biti osobe kojima je namijenjena, odnosno osobe smanjene pokretljivosti te slijepi i slabovidni.

Teror na autobusnom kolodvoru pred kojim se zatvaraju oči: ‘Znaju oni jako dobro što se događa, ali ih boli briga’

Raspisan je, naime, natječaj za obavljanje radova prilagodbe cijelog objekta upravo njima, a sve to trebalo bi koštati nešto malo više od 358 tisuća eura bez PDV-a.

Riječ je o vrlo opsežnim radovima, a sve je detaljno opisano u natječajnoj dokumentaciji. Početak radova predviđen je okvirno za kraj ožujka ove godine, a trebali  bi trajati oko šest mjeseci.

Grade se dizala i platforme

Predviđena je ugradnja, točnije, četiri dizala (podizne platforme u holu kolodvora Zagreb kao i tri dizala između čekaonice i perona). Prostornim zahvatom je predviđeno i postavljanje ostalih elemanta pristupačnosti slabovidnim osobama i osobama smanjene pokretljivosti.


Autobusni kolodvor Zagreb (Foto: Boris Kovacev / CROPIX)

Po cijeloj zgradi tako će se postaviti i taktilne trake, i to od razine ulice, preko glavnog
ulaza (stepeništa) kroz hol do blagajni, silazak prema peronima, na svim peronima, te kroz prolaz i zadnje stepenište do zadnjih perona te do planiranih dizala, odnosno platforme.

Prema potrebi će se izvršiti izrada i postavljanje dodatnih rukohvata na postojećim stepenicama/stubištima.

Prilagodba šaltera

Zahvatom se planiraju, povrh toga, prilagoditi i prodajni šalteri kako bi ih lakše mogli koristiti osobe u invalidskim kolicima, gluhi, slijepi i slabovidni.

“Uz navedene radove izvršiti će se i radovi djelomične zamjene/popravak oštećene završne
obloge/opločenja radi sigurnog korištenja postojećih prostora i izvedenih rampi”, stoji u projektnoj dokumentaciji.

Na autobusnom više nije sigurno: ‘Ne možeš u miru nigdje sjediti do dolaska busa’

Dobro je, podsjetimo, poznato da je zgrada Autobusnog kolodvora već odavno “zrela” za neku konkretniju obnovu, a nerijetko se pisalo o njenom lošem i derutnom stanju. Mnogi se zato nadaju da su ovi radovi prvi korak u tom smjeru.


Komentari